Εαρινή Ισημερία – Ο ουρανός της Άνοιξης φέτος, Παρασκευή 18 Μαρτίου

Κάθε έξι μήνες ο Ήλιος διέρχεται από τον Ισημερινό, είτε ερχόμενος από τα νότια προς τα βόρεια, το Μάρτιο, είτε αντιστρόφως, το Σεπτέμβριο. Η διάβαση του Ήλιου από τον Ισημερινό δίνει την ονομασία στη στιγμή και την ημέρα που αυτή συμβαίνει.

Όταν αυτό συμβαίνει μετά το χειμώνα, έχουμε Εαρινή Ισημερία, η οποία φέτος θα συμβεί την Κυριακή 20 Μαρτίου 2022, στις 5:33 μ.μ. και θα σηματοδοτήσει την έναρξη της Άνοιξης. Αντιστρόφως, στο Νότιο ημισφαίριο θα έχουν Φθινοπωρινή Ισημερία. Κατά τις Ισημερίες απολαμβάνουμε ίση περίπου διάρκεια ημέρας και νύχτας.

Λόγω της φαινόμενης μετακίνησής του στον ουρανό από ημέρα σε ημέρα, το άστρο μας δεν μας επιτρέπει να βλέπουμε κατά τις νύχτες μας την πλευρά της ουράνιας σφαίρας στην οποία βρίσκεται, αλλά την αντίθετή της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κυριαρχούν διαφορετικοί αστερισμοί στο νυκτερινό ουρανό με το γύρισμα των εποχών.

Η Εαρινή Ισημερία και ο ουρανός που θα βλέπουμε κατά τη διάρκεια της φετινής Άνοιξης, με τους αστερισμούς του και παροδικά φαινόμενα, όπως η παρουσία πλανητών, θα αποτελέσουν το αντικείμενο της εκπομπής των ΦΥΣΙΚΩΝ της Παρασκευής 18 Μαρτίου 2022, στις 9 μ.μ.

Στο πλαίσιο αυτό ο Φυσικός Σπύρος Α. Κάνουρας έχει προσκαλέσει και θα συζητήσει με δύο έμπειρους Ερασιτέχνες Αστρονόμους· τον Πρόεδρο της Αστρονομικής και Αστροφυσικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας ο «Ηρακλής», Κίμωνα Παπαθανασόπουλο, και τον αντιπρόεδρό της, Κωνσταντίνο Μπακολίτσα.