ATV-5: φορτωμένο και ασφαλισμένο

Το πέμπτο Αυτοματοποιημένο όχημα Μεταφοράς (Automated Transfer Vehicle) της ESA έχει προγραμματιστεί για εκτόξευση στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 23:44 GMT στις 29 Ιουλίου (02:44 ώρα Ελλάδας στις 30 Ιουλίου) σε ένα πύραυλο Ariane 5 από το διαστημικό κέντρο της Ευρώπης στο Κουρού της Γαλλικής Γουϊάνας.

Το ATV-5 θα παραδώσει πάνω από έξι τόνους φορτίου στον Σταθμό, και πάλι θα σπάσει το ρεκόρ για το βαρύτερο διαστημικό σκάφος που εκτοξεύθηκε σε έναν πύραυλο Ariane. Τα πάντα έχουν φορτωθεί και το σκάφος είναι τώρα σφραγισμένο ωσότου να φτάσει στο τροχιακό φυλάκιο.

Ο αστροναύτης της ESA Alexander Gerst θα είναι ο πρώτος που θα ανοίξει την πόρτα του ATV Georges Lemaître στο διάστημα, όταν αυτός αναλάβει την ευθύνη για το φορτίο ως «υπεύθυνος εκφορτώσεως».

Ο Alexander θα διαχειριστεί την εκφόρτωση των 6,6 τόνων πειραμάτων, ανταλλακτικών, ρούχων, τροφίμων, καυσίμων, αέρα, οξυγόνου και νερού για τους έξι αστροναύτες που ζουν στο εργαστήριο στην έλλειψη βαρύτητας.

Επιστημονικό φορτίο

Το «αστέρι» του φορτίου είναι ο Electromagnetic Levitator της ESA ο οποίος θα μελετήσει τα αιωρούμενα μέταλλα σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, καθώς τα θερμαίνει στους 1600° C και στη συνέχεια τους επιτρέπει να κρυώσουν. Η 400 κιλών μονάδα φορτώνεται προσεκτικά στο ATV-5 στο Κουρού πριν την πρόσδεση του σκάφους στη μονάδα πρόωσης.

Έπειτα ενώθηκαν τα δύο κύρια τμήματα του ATV, αφήνοντας πρόσβαση στο φορτίο μόνο μέσω της μπροστινής καταπακτής που χρησιμοποιείται από τους αστροναύτες. Ένας ειδικός ανελκυστήρας επιτρέπεται τεχνικούς να εισέλθουν στην λαβή από πάνω μέσω αυτής της καταπακτής, εβδομάδες πριν από την τελική στιγμή κλεισίματος. Πενήντα επτά σακούλες φορτώθηκαν με αυτόν τον τρόπο, συμπεριλαμβανομένων ανταλλακτικών της τελευταίας στιγμής, όπως μια αντλία για να βοηθήσει την ανακύκλωση του νερού στο Σταθμό.

Δεδομένου ότι ο Σταθμός δεν διαθέτει πλυντήριο ρούχων, τα φορτηγά σκάφη συχνά φέρουν φρέσκες ​​αλλαξιές ρούχων για τα πληρώματα. Αυτή τη φορά, το ATV-5 μεταφέρει επίσης τα υψηλής τεχνολογίας t-shirts Spacetex της ESA που υπόσχονται να μείνουν φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ακόμη, μέσα στο σκάφος βρίσκεται το Haptics-1 ένα joystick ευαίσθητο στην αφή, το οποίο θα διερευνήσει το πώς οι άνθρωποι αισθάνονται την απτική ανάδραση στο διάστημα, προετοιμάζοντας για εξ αποστάσεως ρομποτικές επιχειρήσεις από τροχιά.

Φορτίο ζωτικής σημασίας

Το Georges Lemaître μεταφέρει πολλά περισσότερα πειράματα από τους συνεργάτες του Σταθμού στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, από μυς του ψαριού – ζέβρα (Zebrafish) έως αναλυτές σώματος-κίνησης, ακόμη και αποθέματα κοινότυπου εξοπλισμού κάθε εργαστηρίου που σέβεται τον εαυτό του, όπως γάντια, μαντηλάκια, σωλήνες αίματος και σετ δειγμάτων. Το ATV-5 θα παραδώσει επίσης περισσότερο πόσιμο νερό από ποτέ, καθώς και την αναπλήρωση της αποθήκης τροφίμων των αστροναυτών.

Το ATV-5 θα παραδώσει επίσης περισσότερο πόσιμο νερό από ποτέ, καθώς και την αναπλήρωση της αποθήκης τροφίμων των αστροναυτών.

Ο Alexander και οι συνεπιβάτες του θα περάσουν πολλές ώρες για την εκφόρτωση του φορτίου, αλλά δεν υπάρχει καμία βιασύνη – αφού το Georges Lemaître θα μείνει συνδεδεμένο με το σταθμό για περίπου έξι μήνες.

ESA