Σεμινάριο: Αστρικές αποκρύψεις και αστρομετρία, Σάββατο 9 Μαρτίου

Οι αστρικές αποκρύψεις, φαινόμενα κατά τα οποία ουράνια σώματα αποκρύπτουν μέρος ή ολόκληρο το φως που λαμβάνουμε από ένα αστέρι ή αστρικό σύστημα, αποτελούσαν πάντα πηγή κρίσιμων πληροφοριών στον κλάδο της αστρονομίας.
Η ανακάλυψη διπλών αστέρων, η μελέτη της ατμόσφαιρας των πλανητών και της τροχιάς των δορυφόρων τους, αλλά και ο προσδιορισμός του μεγέθους, της μορφής και κυρίως της ακριβής θέσης των αστεροειδών, στους οποίους και θα επικεντρωθούμε, δηλώνουν τη σημαντικότητα των αποκρύψεων ως εργαλείο στα χέρια των επαγγελματιών, αλλά και των ερασιτεχνών αστρονόμων.
Η καταγραφή μιας απόκρυψης απαιτεί ακριβή χρονισμό και εξειδικευμένο εξοπλισμό, προσιτό ωστόσο από πολλούς. Λογισμικά πρόγνωσης και εξελιγμένα εργαλεία ανάλυσης ενισχύουν την ακρίβεια παρατήρησης και βάσεις δεδομένων αποθηκεύουν συστηματικά τα καταγεγραμμένα συμβάντα, διευκολύνοντας την ολοκληρωμένη αστρομετρική ανάλυση, μέσω της οποίας εμβαθύνουμε στην κατανόηση της ουράνιας δυναμικής και του κόσμου που μας περιβάλλει.

Βιογραφικό

Ο Σωτήρης Τσαβδαρίδης σπούδασε στο τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και στη συνέχεια ολοκλήρωσε το ΠΜΣ Υπολογιστικής Φυσικής. Έχει εργαστεί ως τεχνικός τηλεσκοπίων και αστρονομικού εξοπλισμού κι έχει αναλάβει την εγκατάσταση πολλών αστρονομικών σταθμών.
Σήμερα κατέχει τη θέση του υποψήφιου διδάκτορα στον Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, συμμετέχοντας παράλληλα στην επιχειρησιακή δραστηριότητα των αστρονομικών σταθμών του.
Κύριο ερευνητικό του αντικείμενο είναι η αστρομετρική ανάλυση ταχέως κινούμενων ουράνιων αντικειμένων, με έμφαση στις αστρικές αποκρύψεις από αστεροειδείς ως βασικό μέσο προσδιορισμού της θέσης τους.

Σάββατο 9 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα στα γραφεία του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας

  • Για τα σεμινάρια υπάρχει μια ελάχιστη συμβολική επιβάρυνση για τα μη μέλη (3 ευρώ και 2 ευρώ για φοιτητές και μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου).
  • Η παρακολούθηση των σεμιναρίων είναι δωρεάν για μαθητές Δημοτικού και τα οικονομικώς τακτοποιημένα μέλη του Ομίλου.