Εγκαίνια της Αίθουσας Πτολεμαίων

Κοινοποίηση προς τα μέλη, τους φίλους και τις φίλες του ΟΦΑ
Αγαπητά μέλη, φίλοι και φίλες, Με πολύ χαρά σας γνωστοποιούμε πως στις 30 Νοεμβρίου 2002, στις 11:00 το πρωί, (πέντε χρόνια και δύο ημέρες μετά την επίσημη ίδρυση του Ομίλου μας) ένα όνειρο πολλών ετών, πολλών από μας, έγινε πραγματικότητα. Στις 11:00 ακριβώς, με μια σεμνή τελετή, ένα καινούργιο ρολόι άρχισε να καταγράφει το χρόνο από τη γέννηση της αίθουσας διδασκαλίας του Ομίλου Φίλων Αστρονομία της Θεσσαλονίκης.

Το όνομα της Αίθουσας.

Η «Αίθουσα Πτολεμαίων» αν και μικρή φέρει ένα μεγάλο όνομα, που επιλέχθηκε για να τιμήσει τους Μακεδόνες Πτολεμαίους κυβερνήτες και τη Δυναστεία τους. Κυρίως όμως τους τρεις πρώτους, τον Πτολεμαίο τον Α’ ή Σωτήρα, τον Πτολεμαίο τον Β’ ή Φιλάδελφο και τον Πτολεμαίο τον Γ’ ή Ευεργέτη, που θεμελίωσαν και λειτούργησαν την Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη, το Μουσείο, το Σεραπείο, τον περίφημο Φάρο της Αλεξάνδρειας (ένα από τα επτά θαύματα της Αρχαιότητας) και πλήθος άλλων ιδρυμάτων. Στις λαμπρές αυτές εγκαταστάσεις της Αλεξάνδρειας δίδαξαν και διδάχθηκαν γενιές ανδρών και γυναικών που έμελλε να αλλάξουν το ρου της ιστορίας της ανθρωπότητας. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται ο Ευκλείδης, ο Αρχιμήδης, ο Ερατοσθένης, ο Αρίσταρχος, ο Ίππαρχος, ο Κτησίβιος, ο Ήρων, ο Κλαύδιος Πτολεμαίος, ο Πάππος, ο Διόφαντος, ο Θέων, η Υπατία και πολλοί άλλοι.

Ο εξοπλισμός.

Η αίθουσα απαρτίζεται από δύο χώρους: την κυρίως αίθουσα διδασκαλίας και μια παράπλευρη αίθουσα εποπτικού υλικού. Η αίθουσα διδασκαλίας εξοπλίσθηκε με 10 διθέσια θρανία, έναν πίνακα, μια έδρα εισηγητού, ένα ερμάριο για βιντεοκασέτες, έναν ελεύθερο χώρο για το στήσιμο τηλεσκοπίων και ελπίζουμε λίαν προσεχώς με μια τηλεόραση, όπου θα προβάλλονται βιντεοκασέτες αστρονομικού ενδιαφέροντος. Ο εξοπλισμός αγοράσθηκε κυρίως με χρήματα του Ομίλου άλλά και από δωρεές των μελών μας. Ο σημαντικότερος όμως παράγοντας ήταν η αγάπη των μελών μας που προσέφεραν πολλές ώρες προσωπικής εργασίας. Από σεμνότητα όμως δεν επιθυμούν να αναφέρουμε τα ονόματά τους και θα το σεβαστούμε.

Η έναρξη των μαθημάτων.

Πριν ακόμα περατωθούν οι εργασίες για τη λειτουργία της αίθουσας δήλωσαν συμμετοχή για τα μαθήματα πολύ περισσότερα άτομα από τις 20 θέσεις που διαθέτουμε. Το πρόβλημα αυτό το λύσαμε χωρίζοντας τους συμμετέχοντες σε δύο τμήματα, οι μισοί το πρωί και οι υπόλοιποι το απόγευμα.

Τα μαθήματα.

Όσο για τα μαθήματα, είμαστε ιδιαιτέρως περήφανοι γιατί η πρώτη ενότητα (σε τέσσερα ή πέντε μαθήματα) αποτελείται από ένα βιβλίο με 101 αστρονομικές ερωτήσεις και απαντήσεις, το οποίο είναι εξολοκλήρου έργο των μελών του Ομίλου μας.

Το μάθημα αυτό θα είναι εισαγωγικό για όσους θέλουν να γνωρίσουν την αστρονομία. Τα επόμενα μαθήματα θα είναι πιο εξειδικευμένα και θα τείνουν να έχουν ένα θέμα ανά ενότητα. Σκοπός μας είναι να εκλαϊκεύσουμε την τόσο σημαντική επιστήμη της αστρονομίας.

Το πρώτο μάθημα.

Στο πρωινό μάθημα της 30ης Νοεμβρίου (11:30-13:30) παρευρέθηκαν 13 άτομα και στο απογευματινό (17:30-19:30) άλλα 13 άτομα. Τα σχόλια και τα συγχαρητήρια ήταν πολύ ενθαρρυντικά και ευελπιστούμε να βοηθήσουμε όλους όσους θέλουν να γνωρίσουν τις ομορφιές της αστρονομίας.

Εισηγητής της πρώτης μέρας ήταν ο Π. Μωραΐτης. Οι Δ. Τσουκάπας και Α. Ευαγγελόπουλος παρουσιάσανε διαφάνειες με αστρονομικό ενδιαφέρον.

Το κόστος των σεμιναρίων.

Τα σεμινάρια αυτά χρεώνονται συμβολικά με 5 Ευρώ (κόστος των αναλωσίμων που δίδονται στους συμμετέχοντες και λειτουργικά έξοδα). Σε περίπτωση δε που κάποιος δεν διαθέτει το ποσόν αυτό τα έξοδα τα επωμίζεται ευχαρίστως ο Όμιλός μας. Ο χρόνος διδασκαλίας είναι προσφορά των μελών μας.

Ο στόχος των μαθημάτων.

Ο πρωτεύων στόχος μας είναι να βοηθήσουμε όσους θέλουν να γνωρίσουν την αστρονομία και ο ενδόμυχος να δούμε κάποια μέρα μερικούς νέους ή νέες του Ομίλου μας να δρασκελίζουν το κατώφλι του Πανεπιστημίου. Αυτό θα το εκλάβουμε ως τη μεγαλύτερη αμοιβή για τις όποιες προσπάθειές μας.