3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 17, 18 και 19 Οκτωβρίου 2003 το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας, που οργάνωσε ο Όμιλος Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης στο Ξενοδοχείο «CHROUSSO VILLAGE», στο Παλιούρι Χαλκιδικής.

Πάνω από 200 Σύνεδροι από 12 ερασιτεχνικές αστρονομικές εταιρίες απ’ όλη την Ελλάδα, παραβρέθηκαν στην πανέμορφη αυτή γωνιά της Κασσάνδρας αποκομίζοντας όλες τις καινούργιες γνώσεις που αφορούν την παρατηρησιακή αστρονομία και όχι μόνο. Οι θεματικές ενότητες των εισηγήσεων αφορούσαν κυρίως την παρατήρηση του ουρανού, την κατασκευή τηλεσκοπίων, τα προβλήματα της φωτορρύπανσης, την έλλειψη διδασκαλίας του μαθήματος της Αστρονομίας στα γυμνάσια και τα λύκεια, τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της αστροναυπηγικής κλπ.

Στο περιθώριο του Συνεδρίου απολαύσαμε τις μουσικές εκδηλώσεις των μελών μας, τις υπέροχες αστροφωτογραφίες και κατασκευές που αναρτήθηκαν στον εκθεσιακό χώρο, τις καταπληκτικές ομιλίες καθηγητών του ΑΠΘ, καθώς και τα θαυμάσια γεύματα του ξενοδοχείου. Δυστυχώς ο καιρός δεν μας επέτρεψε την πραγματοποίηση ενός καθ’ όλα άψογα οργανωμένου «Astroparty» με 12 ιδιωτικά τηλεσκόπια διαφόρων διαμετρημάτων.

Το συνέδριο μας τίμησαν με την παρουσία τους καθηγητές αστροφυσικής του ΑΠΘ και του Καποδιστρίου Αθηνών, Ακαδημαϊκοί, Δήμαρχοι καθώς και ο Γ. Γραμματέας του Δήμου Καλαμαριάς κ. Δ. Λέκκας.
Χαιρετισμούς στις αρχαιρεσίες του συνεδρίου απέστειλαν ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Ε. Βενιζέλος, ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Χ. Καστανίδης, ο Δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Χ. Οικονομίδης, που με την τεχνοοικονομική βοήθεια του σε έμψυχο και άψυχο υλικό έγινε δυνατή η πραγματοποίηση του Συνεδρίου αυτού.

Την διοργάνωση του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου ερασιτεχνικής αστρονομίας μετά από ομόφωνη απόφαση των Δ.Σ. των αστρονομικών εταιρειών, ανέλαβε η Ελληνική Αστρονομική Ένωση και θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το 2005

Η πρόσκληση του Συνεδρίου