Τα νέα της Κοσμολογίας στην Αθήνα

Ένας απολογισμός για την πρώτη ημέρα του συμποσίου των επτά σοφών.
Με πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 2/10, η πρώτη ημέρα του δεύτερου συμποσίου των επτά σοφών της Κοσμολογίας στην Αθήνα. Το συμπόσιο ξεκίνησε με μία επιστημονική ημερίδα διάρκειας περίπου οκτώ ωρών στο ξενοδοχείο Hilton όπου άνθρωποι διακεκριμένοι παγκοσμίως στον τομέα της Κοσμολογίας μοιράστηκαν τα τελευταία νέα της Κοσμολογίας με το κοινό.

Η αίθουσα ήταν κατάμεστη με τον αριθμό των προσελεύσεων να ξεπερνά τα 700 άτομα. Οι ομιλίες των κοσμολόγων αφορούσαν τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την επιστήμη της Κοσμολογίας:

  • Από πού είμαστε;
  • Πως γεννήθηκε το σύμπαν;
  • Ποιο το μέλλον του σύμπαντος;
  • Τι είναι η σκοτεινή ύλη; και άλλα πολλά.
12162862_917929218299884_6024214_o

Η ημερίδα έκλεισε με μία ομιλία από τον νομπελίστα κ. David Gross ο οποίος επισήμανε πως «όσο απαντάμε στα κρίσιμα ερωτήματα της Κοσμολογίας, τόσο δημιουργούνται συνεχώς νέα ερωτήματα σχετικά με την αρχή και τη δομή του Σύμπαντος. Η γνώση δεν τελειώνει ποτέ. Μήπως αυτός είναι ο προορισμός του ανθρώπου; Να ανακαλύπτει τη γνώση συνέχεια…;»

Ακολούθησε η τελετή βράβευσης των επτά σοφών του κόσμου στο μέγαρο μουσικής με την παρουσία του κ. προέδρου της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλο ο οποίος παρέδωσε τις τιμητικές πλακέτες στους επτά σοφούς. Από το συμπόσιο δυστυχώς απουσίαζε λόγω ασθενείας ένας εκ των επτά σοφών, ο Αμερικανός αστροφυσικός κ. Eugene N. Parker.

Ο κ. Παυλόπουλος καθήλωσε το κοινό με το λόγο του τονίζοντας τη σημασία της παρουσίας και της εξέλιξης της επιστήμης της Κοσμολογίας για την κατανόηση της γης, της ανθρωπότητας και του Σύμπαντος. Ταυτόχρονα απέδωσε τιμές τόσο στους επτά σοφούς όσο και στον αξιόλογο κ. Σταμάτη Κριμιζή για το έργο του στην αστροφυσική ο οποίος αποτελεί και ένα από τα πλέον υπεύθυνα συντονιστικά μέλη του συμποσίου αυτού.

12112620_917927838300022_349200239_o

Κατά τη διάρκεια της τελετής βράβευσης προβλήθηκαν όμορφες παραγωγές βίντεο σχετικά με το θεσμό του συμποσίου και την αναβίωση της αρχαιοελληνικής ιδέας στη σύγχρονη εποχή. Η βραδιά έκλεισε με τους σοφούς να απαντάνε σε καίρια ερωτήματα στον τομέα της κοσμολογίας.

Ακούστηκαν ποικίλες και άκρως ενδιαφέρουσες απόψεις για την αρχή, την κατανόηση και το μέλλον του Σύμπαντος. Ο Αμερικανός νομπελίστας, κ. James Watson Cronin, ανέφερε πως «από την μία πλευρά καλά κάνουμε και μελετούμε το μέλλον του Σύμπαντος, όμως δεν είναι και το πιο σημαντικό θέμα που έχουμε να λύσουμε. Το τέλος του Σύμπαντος κάποια στιγμή θα έρθει, δε μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Τώρα, ας σκεφτούμε και θέματα που αφορούν τον πλανήτη μας και ας κάνουμε κάτι γι’ αυτά».

Πάνω σε αυτό, ο Αμερικανός νομπελίστας αστροφυσικός κ. George Fitzegerald Smoot III, υποστήριξε πως «γνωρίζοντας ότι το Σύμπαν διαστέλλεται, κάποια στιγμή θα απομακρυνθούμε από τους άλλους γαλαξίες σε τέτοιο βαθμό που δε θα μπορούμε να τους δούμε. Ίσως η λύση για να διασωθεί το ανθρώπινο είδος είναι να αποικήσουμε σε άλλους πλανήτες, σε άλλα ηλιακά συστήματα στο Γαλαξία μας.»

Ο Ιταλός κοσμολόγος, κ. Gabriele Veneziano, ένας από τους σημαντικότερους θεμελιωτές της θεωρίας των χορδών ανέπτυξε απόψεις σχετικά με το τι συνέβη πριν το Big Bang και έθεσε τα προβλήματα της θεωρίας της Μεγάλης Έκρηξης: «Το νεογέννητο σύμπαν είναι πολύ μεγάλο για την ηλικία του. Τι συνέβη πριν ή κατά τη Μεγάλη Έκρηξη; Τι συνέβη με την πρωταρχική ‘ανωμαλία (singularity)’; κλπ. Δεν είμαστε σίγουροι αλλά έχουμε ορισμένες ιδέες».

Ο Αγγλοκύπριος αστροφυσικός και μέλος της επιστημονικής ομάδας του δορυφόρου Planck, κ. George Petros Efstathiou, μετέφερε τα νέα του Planck επισημαίνοντας ότι έχουμε καταφέρει να προσδιορίσουμε με μεγάλη ακρίβεια τα ποσοστά της ορατής και της σκοτεινής ύλης αλλά και της σκοτεινής ενέργειας: «Ξέρουμε πλέον με ακρίβεια τι ακριβώς δε γνωρίζουμε…».

Μια πολύ ουσιαστική και εκπαιδευτική ημέρα γεμάτη επιστήμη και παιδεία. Αξίζουν συγχαρητήρια τόσο στους παγκόσμιους επιστήμονες για το έργο τους οι οποίοι αποτελούν παράδειγμα για όλους μας, όσο και στην ελληνική οργανωτική επιτροπή για την άψογη διεξαγωγή της πρώτης αυτής ημέρας.

Επιμέλεια κειμένου/φωτορεπορτάζ: Νατάσα Κόκορη