Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb έστρεψε το πανίσχυρο βλέμμα του σε έναν εξωπλανήτη που ανακαλύφθηκε το 2009 και η ερευνητική ομάδα που μελέτησε τα δεδομένα που κατέγραψε με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature» αναφέρει ότι η ατμόσφαιρα του πλανήτη είναι γεμάτη υδρατμούς.
Ο Wasp -18b βρίσκεται σε απόσταση περίπου 350 ετών φωτός από τη Γη και είναι ένας καυτός Δίας. Με τον όρο «καυτός Δίας» οι επιστήμονες περιγράφουν πλανήτες αερίου με μέγεθος παρόμοιο ή και μεγαλύτερο από αυτό του μεγαλύτερου πλανήτη του Ηλιακού μας Συστήματος οι οποίοι βρίσκονται πολύ κοντά στο μητρικό τους άστρο και οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται σε αυτούς είναι εξαιρετικά υψηλές.
Ο Wasp -18b έχει μάζα δέκα φορές μεγαλύτερη από αυτή του Δία και βρίσκεται τόσο κοντά στο μητρικό του άστρο ώστε ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από αυτό σε λιγότερο από 24 ώρες, δηλαδή το έτος του έχει διάρκεια μικρότερο από μια γήινη μέρα. Ο πλανήτης είναι κλειδωμένος βαρυτικά στο άστρο του, δηλαδή κατά την τροχιακή του κίνηση η μια πλευρά βλέπει μόνιμα το άστρο ενώ η άλλη όχι όπως συμβαίνει για παράδειγμα, με τη Σελήνη και τη Γη.
Η απόσταση αναπνοής από το άστρο, όπως είναι επόμενο, προκαλεί πολύ υψηλές θερμοκρασίες στην πλευρά του πλανήτη που βλέπει μόνιμα το άστρο, θερμοκρασίες που σύμφωνα με τους ερευνητές φτάνουν τους 2.700 βαθμούς Κελσίου. Στην άλλη πλευρά του εξωπλανήτη αναπτύσσονται θερμοκρασίες 1,600 βαθμών Κελσίου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση επιστημόνων της NASA οι καυτές συνθήκες που επικρατούν στον εξωπλανήτη διαλύουν στα εξ ων συνετέθη τα μόρια του νερού και το γεγονός ότι το James Webb κατάφερε να εντοπίσει την παρουσία τους, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τις εξαιρετικές ικανότητες του ισχυρότερου τηλεσκοπίου που έχει κατασκευάσει η ανθρωπότητα.
«Ο πλανήτης είναι τόσο ζεστός που διαλύει τα περισσότερα μόρια του νερού, οπότε το να βλέπουμε ακόμα την παρουσία του δείχνει την εξαιρετική ευαισθησία του Webb να ανιχνεύει το υπόλοιπο νερό που υπάρχει εκεί» αναφέρουν οι επιστήμονες στην ανακοίνωση. Ο εντοπισμός νερού σε οποιαδήποτε μορφή μακριά από τη Γη είναι πάντοτε πολύ σημαντική αφού η παρουσία του συνδέεται άμεσα με την παρουσία της ζωής έστω και σε μικροβιακό επίπεδο.
Με τη βοήθεια του James Webb η ερευνητική ομάδα δημιούργησε ένα θερμικό χάρτη του Wasp -18b και ανοίγει ο δρόμος για ανάλογες μελέτες και δημιουργία θερμικών χαρτών στους καυτούς Δίες γεγονός που θα επιτρέψει την καλύτερη μελέτη αυτών πλανητών που όπως φαίνεται είναι ιδιαίτερα κοινοί στο Σύμπαν.
Σύμφωνα με τους αστρονόμους στη συντριπτική πλειοψηφία των πλανητικών συστημάτων που δημιουργούνται γύρω από κάποιο άστρο υπάρχει τουλάχιστον ένας καυτός Δίας.