H σκοτεινή ενέργεια και η επιταχυνόμενη διαστολή του Σύμπαντος είναι έννοιες κλασικές!
Μια ενημερωτική, διερευνητική, κριτική, άκρως αποκαλυπτική και εξαιρετικά διδακτική ματιά στην σύγχρονη Κοσμολογία, με έμφαση σ’ αυτά που δεν γνωρίζομε ότι δεν γνωρίζομε, από την σκοτεινή ενέργεια μέχρι την επιτάχυνση της κοσμικής διαστολής, μέσω, όμως, της Θερμοδυναμικής του Σύμπαντος!
Εισηγητής: Νικόλαος Κ. Σπύρου, (αφυπηρετήσας) Καθηγητής Αστρονομίας ΑΠΘ
Ομιλία με την μορφή, αρχικά, μιας εισαγωγής και, στην συνέχεια, ερωταπαντήσεων και συζήτησης μεταξύ ομιλητή και ακροατηρίου, αλλά και αλληλεπίδρασης μεταξύ των μελών του ακροατηρίου, μακριά, υπό κάθε έννοια του, από το «σύνδρομο της βαρύνουσας γνώμης της από Έδρας Διδασκαλίας».
Σάββατο 21 Μαρτίου, στις 6 το απόγευμα, στα γραφεία του Ομίλου, Αλεξανδρείας 113.
Είσοδος ελεύθερη
Βιογραφικά στοιχεία:
O κ. Νικόλαος Κ. Σπύρου είναι το πρώτο ιδρυτικό μέλος του ΟΦΑ, από τους πρώτους ομιλητές στα σεμινάρια του ΟΦΑ (ήδη από το 2000), και έχει προτείνει το πρώτο Επίτιμο Μέλος του ΟΦΑ, τον Καθηγητή κ. Yervant Terzian του Πανεπιστημίου Cornell, USA, ουσιαστικά, εμπνευστή της δημιουργίας του ΟΦΑ!
Μετά από σαραντατρία (43) χρόνια υπηρεσίας στο Εργαστήριο Αστρονομίας του ΑΠΘ, ο κος Σπύρου, ευδοκίμως, συνταξιοδοτήθηκε το 2011, αφού υπήρξε Καθηγητής της Αστρονομίας για περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα και υπηρέτησε το ΑΠΘ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα από διάφορες επιστημονικές και διοικητικές θέσεις.
Ο κος Σπύρου ανήκει σε εκείνη την κατηγορία εργαζομένων στα ΑΕΙ, οι οποίοι, λόγω αλλαγών στην νομοθεσία για την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας μας, κρίθηκαν, διαχρονικά, για τις οκτώ, συνολικά, πανεπιστημιακές βαθμίδες δύο διαφορετικών νομικών πλαισίων, από του απλού Βοηθού (1970), δια του Υφηγητή (1980), μέχρι και του Πρωτοβάθμιου Καθηγητή (1986).
Ο κ. Σπύρου διαθέτει ευρεία την εμπειρία της ερευνητικής εργασίας, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, του δημοσιευμένου διεθνούς επιστημονικού έργου, της διεθνούς επιστημονικής συμμετοχής και αναγνώρισης, των επιστημονικών εκδόσεων, του συγγραφικού διδακτικού έργου, της διοίκησης και, φυσικά, της διδακτικής προσφοράς ευρύτατης θεματολογίας και έκτασης.
Επί μία πενταετία (2005-2010), από την σύνδεση της χώρας μας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, υπηρέτησε ως ο Εθνικός Εκπρόσωπος της χώρας μας σ’ αυτόν, με αντικειμενικό σκοπό την εισαγωγή της χώρας μας και του ΑΠΘ στην διαστημική εποχή και στην διαστημική τεχνολογία. Αυτό το επιχείρησε έντονα με την αποδοτική συνεισφορά του ΟΦΑ.
Η ενημερωτική, διερευνητική και κριτική ομιλία του κου Σπύρου στον ΟΦΑ προήλθε από πρωτοβουλία και πρόταση του ίδιου του ομιλητή, εμπίπτει στις επιστημονικές περιοχές των ερευνητικών ενδιαφερόντων του, Αστροφυσική, Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Einstein και Κοσμολογία, και είναι άκρως αποκαλυπτική και πολλαπλώς διδακτική για το σημαντικής κοσμολογικής σημασίας φυσικό-θερμοδυναμικό περιεχόμενο του Σύμπαντος.