Πρόκειται για ένα νεφελώδες τόξο που εκτείνεται σε μήκος 1,5 μοίρας κοντά στον γαλαξία της Ανδρομέδας και για το οποίο δεν υπάρχει ακόμη εξήγηση για την προέλευσή του.
Οι αστρονόμοι από την Γαλλία και την Γερμανία, που έχουν στο ενεργητικό τους αρκετές ανακαλύψεις πλανητικών νεφελωμάτων στον Γαλαξία μας, χρησιμοποίησαν φίλτρο περιορισμένου εύρους (ΟΙΙΙ, οξυγόνο 3) κατά την φωτογράφηση διάρκειας 111 ωρών συνολικά, στην οποία εμφανίστηκε το πολύ αμυδρό αντικείμενο. Το συγκεκριμένο φίλτρο αφήνει να περάσει μόνο το πρασινωπό φως 500,7 νανομέτρων, που εκπέμπεται από άτομα οξυγόνου τα οποία έχουν χάσει τα δύο εξωτερικά ηλεκτρόνια τους.
Μεταγενέστερες παρατηρήσεις από διαφορετικά τηλεσκόπια επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του τόξου, που πλέον ονομάζεται Strottner-Drechsler-Sainty Object 1 (SDSO-1).
Λόγω του τεράστιου γωνιακού μεγέθους του τόξου και της εξαιρετικά χαμηλής φωτεινότητας του, οι επαγγελματικές έρευνες δεν το είχαν εντοπίσει στο παρελθόν. Μια μικρή εργασία των τριών ερασιτεχνών που περιγράφει την ανακάλυψη σε συνεργασία με επαγγελματίες αστρονόμους δημοσιεύθηκε στο Research Notes of the AAS.
Τι είναι όμως αυτό το αντικείμενο; Ακόμη δεν γνωρίζουμε την απάντηση, ενώ δεν είμαστε καν σίγουροι αν σχετίζεται με τον γαλαξία της Ανδρομέδας.
Ίσως πρόκειται για τμήμα πλανητικού νεφελώματος ή υπολείμματος σουπερνόβα στον δικό μας Γαλαξία, αν και σε αυτή την περίπτωση θα ήταν ορατό και σε εικόνες στο μήκος κύματος του υδρογόνου-άλφα (Ηα). Η ομάδα εικάζει ακόμη ότι ίσως πρόκειται για το αποτέλεσμα της σύγκρουσης της άλω του γαλαξία της Ανδρομέδας με την άλω του δικού μας Γαλαξία που πραγματοποιείται με ταχύτητα 100 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Ή ίσως να πρόκειται για ένα παλιρροϊκό φαινόμενο στην άλω του γαλαξία της Ανδρομέδας.
Περαιτέρω φασματικές αναλύσεις θα αποκαλύψουν την απόστασή του και ίσως ρίξουν φως στην ταυτότητα του μυστηριώδους αντικειμένου.