Πώς αναπτύσσεται η επιστήμη;
Ποιος ο ρόλος του επιστήμονα;
Ήταν το πέσιμο του μήλου που φανέρωσε την θεωρία της βαρύτητας στον Νεύτωνα;
Αυτά και άλλα πολλά είναι τα ερωτήματα που θα συζητήσουμε και μέσα από τις απαντήσεις θα κάνουμε μια αναδρομή στην ιστορία της μηχανικής και της κίνησης από τον Αριστοτέλη έως των Αϊνστάιν αναδεικνύοντας τους παράγοντες που συνέβαλαν στην ανάπτυξη της επιστήμης.
Ομιλητής ο Τζαμάλ- Οδυσσέας Μαάιτα. Σάββατο 30 Μαρτίου στις 18:00 στα γραφεία του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας
Βιογραφικό
Ο Τζαμάλ- Οδυσσέας Μαάιτα είναι Διδάκτορας του τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με αντικείμενο την «μη γραμμική δυναμική» και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην «Υπολογιστική Φυσική».
Σήμερα είναι συμβασιούχος διδάσκοντας στο τμήμα φυσικής του ΑΠΘ, ενώ στο παρελθόν έχει διδάξει ως συμβασιούχος καθηγητής σε διάφορα πανεπιστημιακά τμήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενώ παράλληλα είναι μέλος συντακτικής επιτροπής σε δύο διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μηχανικής και της Εταιρείας Φιλοσοφίας της Φυσικής. Έχει εκδώσει ένα επιστημονικό βιβλίο για παιδιά με τίτλο «Η ζωή των αστεριών» (εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή), ένα βιβλίο εκλαϊκευμένης επιστήμης με τίτλο «Στη γειτονιά του ουρανού, αναφορά στα ουράνια σώματα» (εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή) και ένα ακαδημαϊκό σύγγραμα σε συνεργασία με την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του ΑΠΘ κ. Ευθυμία Μελετλίδου, με τίτλο «Ειδικά Θέματα Μη γραμμικής Δυναμικής» (Ανοιχτές Ακαδημαϊκές Εκδόσεις Κάλλιπος).
- Για τα σεμινάρια υπάρχει μια ελάχιστη συμβολική επιβάρυνση για τα μη μέλη (3 ευρώ και 2 ευρώ για φοιτητές και μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου).
- Η παρακολούθηση των σεμιναρίων είναι δωρεάν για μαθητές Δημοτικού και τα οικονομικώς τακτοποιημένα μέλη του Ομίλου.