Ερευνητές χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb ρίχνουν την πρώτη τους ματιά στις διεργασίες σχηματισμού άστρων σε κοντινούς γαλαξίες, με πρωτοφανή ανάλυση σε υπέρυθρα μήκη κύματος. Τα δεδομένα παρουσιάζονται σε μια συλλογή 21 επιστημονικών δημοσιεύσεων και παρέχουν μια νέα εικόνα για το πώς μικρότερης κλίμακας διεργασίες, όπως οι απαρχές του σχηματισμού άστρων, επηρεάζουν την εξέλιξη μεγαλύτερων δομών στο Σύμπαν μας, τους γαλαξίες.
Οι παρατηρήσεις αυτές εντάσσονται στο ερευνητικό πρόγραμμα Physics at High Angular resolution in Nearby Galaxies (PHANGS), στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 100 ερευνητές απ’ όλο τον κόσμο.
Το πρόγραμμα έχει στόχο την μελέτη 19 σπειροειδών γαλαξιών, πέντε από τους οποίους παρατηρήθηκαν έως τώρα (M74, NGC 7496, IC 5332, NGC 1365, και NGC 1433), με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα να έχουν καταπλήξει τους ερευνητές.
Οι εικόνες από το Mid-Infrared Instrument (MIRI) του Webb αποκαλύπτουν την παρουσία ενός δικτύου δομών μέσα στους γαλαξίες, όπως φωτεινές κοιλότητες σκόνης και τεράστιες φυσαλίδες αερίου που καλύπτουν τους σπειροειδείς βραχίονες, περιοχές όπου τα νεαρά αστέρια απελευθερώνουν ενέργεια.
Η απεικόνιση υψηλής ανάλυσης που απαιτείται για τη μελέτη αυτών των δομών είναι δυνατή μόνο με τις ισχυρές ικανότητες του Webb, το οποίο μπορεί να διαπεράσει τη σκόνη και να παράγει μια ολοκληρωμένη εικόνα. Για παράδειγμα, συγκεκριμένα μήκη κύματος που παρατηρούνται από το MIRI (7,7 και 11,3 μικρά) είναι ευαίσθητα στην εκπομπή από πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες, οι οποίοι διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στο σχηματισμό άστρων και πλανητών, και εντοπίστηκαν από το τηλεσκόπιο στις πρώτες παρατηρήσεις του προγράμματος PHANGS.