Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 01:24 το ξημέρωμα της Παρασκευής η προσσελήνωση της ιδιωτικής αποστολής της εταιρείας Intuitive Machines, η οποία περιλαμβάνει το ρομποτικό ρόβερ Οδυσσέας, στο πλαίσιο της επιστροφής των ΗΠΑ στην Σελήνη με το πρόγραμμα Artemis to 2026.

Ο Οδυσσέας προσεδαφίστηκε κοντά στον νότιο πόλο της Σελήνης, μετά από μια μικρή αλλαγή στην ώρα, καθώς προέκυψε πρόβλημα στο σύστημα πλοήγησης. Οι τεχνικοί της NASA ενεργοποίησαν το πειραματικό σύστημα λέιζερ, NDL, και μετά το ανέβασμα σχετικών εντολών στον Οδυσσέα, οδήγησε το σκάφος σε μια πετυχημένη προσεδάφιση.
«Σήμερα, για πρώτη φορά σε περισσότερο από μισό αιώνα, οι ΗΠΑ επέστρεψαν στη Σελήνη», δήλωσε ο διευθυντής της NASA, Μπιλ Νέλσον. «Σήμερα, για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, μια ιδιωτική εταιρεία, μια αμερικανική εταιρεία, πραγματοποίησε το ταξίδι έως τη Σελήνη».
Η κάμερα Eagle Cam, σχεδιασμένη από φοιτητές του Πανεπιστημίου αεροναυπηγικής Embry-Riddle, έφτασε στην Σελήνη λίγο πριν τον Οδυσσέα με σκοπό την καταγραφή των τελευταίων δευτερολέπτων της προσεδάφισης του.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι μετά τα προβλήματα επικοινωνίας με το σκάφος, έλαβαν ένα αμυδρό σήμα από τον Οδυσσέα, που επιβεβαίωσε την προσεδάφιση του, αλλά όχι αν βρίσκεται στην σωστή στάση πάνω στο σεληνιακό έδαφος. Τελικά, μετά την εξέταση όλων των δεδομένων, ανακοίνωσαν ότι το σκάφος έχει την σωστή στάση.
Η NASA ελπίζει σε μακροπρόθεσμη παρουσία ανθρώπων στη Σελήνη και επανδρωμένη αποστολή στον Άρη, κάτι που απαιτεί ποσότητες πάγου ως πόσιμο νερό και ως καύσιμο, υλικό που υπάρχει άφθονο στους σκοτεινούς κρατήρες των πόλων.
Η τρέχουσα αποστολή είναι «μία από τις πρώτες εξορμήσεις στον νότιο πόλο για να εξετάσουμε πραγματικά τις περιβαλλοντικές συνθήκες σε ένα μέρος που πρόκειται να στείλουμε τους αστροναύτες μας στο μέλλον», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της NASA Joel Kearns.
Η πρώτη επανδρωμένη αποστολή της NASA στην Σελήνη έχει προγραμματιστεί για το 2026, με την Κίνα να σχεδιάζει επίσης την πρώτη της επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη μέχρι το 2030, εγκαινιάζοντας έτσι μια νέα εποχή διαστημικού ανταγωνισμού.