Το Αστεροσκοπείο Κέδρος ιδρύθηκε το 2020 από τον Ιωάννη Κέδρο και είναι ένας προσωπικός χώρος αφιερωμένος στην αστροφωτογραφία, την αστρονομία και την έρευνα.
Βρίσκεται σε μια απόσταση σχεδόν 4 χιλιομέτρων έξω από την πόλη των Γρεβενών σε ύψος 610 μέτρων, με κατεύθυνση βορειοδυτικά της πόλης.
Χτίστηκε με μεγάλο κόπο και πολύ προσωπική δουλειά από το μηδέν και το κύριό του τηλεσκόπιο είναι ένα Celestron Edge HD 9,25”. Η τοποθεσία του παρουσιάζει μέτρια φωτορύπανση, κατατάσσοντας την περιοχή στην κλίμακα Bortle Class 5 με Bortle Class 6.
Το optical train για αστροφωτογραφία βαθέως πεδίου είναι ένας 0.7 reducer και μια κάμερα ASI2600 Pro, ενώ για πλανητική φωτογραφία χρησιμοποιούμε ένα 2x Barlow lens, έναν Atmospheric Dispersion Corrector και μια ASI462
Ολόκληρος ο εξοπλισμός μας στεγάζεται μέσα σε έναν θόλο της Scopedome διαμέτρου 3 μέτρων. Ο έλεγχος του αστεροσκοπείου γίνεται 100% απομακρυσμένα από οπουδήποτε και να είμαστε στον κόσμο – αλλά και αυτοματοποιημένα, αφού μπορούμε να ορίσουμε στόχους αρκετές ημέρες ή και μήνες πριν και το σύστημά μας θα αξιολογήσει αυτόματα τις καιρικές συνθήκες, την θέση του στόχου και θα ξεκινήσει μόνο του τη διαδικασία του ανοίγματος της πόρτας, της στρέψης του θόλου προς τον στόχο, του focus, την επιλογή των κατάλληλων φίλτρων, το tracking και γενικότερα όλης της διαδικασίας, για να έχουμε δεδομένα στο τέλος της ημέρας!
Τα ηλεκτρονικά για αυτή την αυτοματοποίηση και τον απομακρυσμένο έλεγχο καθώς επίσης και το software σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν από εμάς από το μηδέν. Από την ιδέα, τον σχεδιασμό σχηματικών, την επιλογή των υλικών, τη σχεδίαση των PCBs και τη συναρμολόγηση αυτών. Μετά από κάθε session ελέγχουμε και βελτιστοποιούμε τον αλγόριθμο για να έχουμε όλο και καλύτερα αποτελέσματα!
Εκτός από την παρατήρηση στο οπτικό φάσμα, το αστεροσκοπείο μας διαθέτει επίσης έναν σταθμό για παρατηρήσεις στο φάσμα των ραδιοσυχνοτήτων.
Ο συγκεκριμένος σταθμός χρησιμοποιείται όχι μόνο για ράδιο-αστρονομία, αλλά και στον τομέα των δορυφορικών επικοινωνιών, για τη λήψη εικόνων υψηλής ανάλυσης από μετεωρολογικούς δορυφόρους καθώς επίσης και την λήψη δεδομένων τηλεμετρίας από μικρο-δορυφόρους και όχι μόνο!
Ο εξοπλισμός του αποτελείται από ένα prime focus πιάτο διαμέτρου 2,4m, τοποθετημένο σε ένα ηλεκτρικό rotator Az/El (για μπάντες λήψης L/S και σύντομα και Χ) καθώς επίσης και διαφόρων άλλων omni και directional κεραιών.
Το αστεροσκοπείο μας είναι μέλος του παγκόσμιου open source δικτύου για σταθμούς βάσης δορυφόρων, SatNogs. Για πολλά χρόνια ήταν ο μόνος σταθμός που λειτουργούσε στην βόρεια Ελλάδα!
Είναι επίσης μέλος του Global Meteor Network, που ανιχνεύει και υπολογίζει τροχιές μετεωριτών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Καναδά!
Τα δεδομένα που συλλέγουμε κάθε βράδυ, αποστέλλονται για περαιτέρω ανάλυση στους servers του πανεπιστημίου. Ο συγκεκριμένος σταθμός ήταν ο πρώτος και ο μόνος που υπήρχε στην Ελλάδα για χρόνια – έως τον Απρίλιο του 2023.
Σύντομα θα ενεργοποιηθεί και ο δεύτερος σταθμός μας, για να καλύψουμε όλη την επικράτεια της Ελλάδας. Οι κάμερες του συγκεκριμένου σταθμού είναι τόσο ευαίσθητες, που έχουν καταγράψει αρκετές φορές και Transient Luminous Events σε βάθος ως και 500Km από το αστεροσκοπείο μας!
Έχει τη δυνατότητα να συλλέγει και να αναλύει δεδομένα για το project ExoClock. Ένα project για τον υπολογισμό των τροχιών εξωπλανητών από το ARIEL Ephemerides Working Group της ESA.
Τέλος, είναι ένας από τους λίγους σταθμούς ADS-B στην Ελλάδα που παρέχει δεδομένα στο Flight Radar για κινήσεις αεροσκαφών της πολιτικής αεροπορίας με εμβέλεια 200Km.
Τα μελλοντικά μας σχέδια για το Αστεροσκοπείο Κέδρος, είναι η εγκατάσταση ενός ηλιακού τηλεσκοπίου Lunt για την ηλιακή παρατήρηση στο φάσμα του υδρογόνου, η βελτιστοποίηση της ποιότητας των δεδομένων που συλλέγουμε σε όλους τους τομείς και φάσματα συχνοτήτων, το να γίνουμε μέλη του Minor Planet Center και… να ανοίξουμε για το κοινό! Όχι για μόνιμες επισκέψεις, αλλά για να ξεναγήσουμε στις εγκαταστάσεις μας όσους αγαπούν την αστρονομία και να δούμε μαζί τα θαύματα του νυχτερινού ουρανού!
Για την ώρα μπορείτε να μας βρείτε στη σελίδα: fb.com/KedrosObservatory όπου προσπαθούμε να ανεβάζουμε κάποιες από τις φωτογραφίες μας. Σύντομα θα έχουμε και δική μας σελίδα στο domain www.KedrosObservatory.com όπου θα ανεβάζουμε όλες μας τις δραστηριότητες και τα νέα μας, είναι υπό κατασκευή.