Μια σπάνια ματιά σε ένα άστρο που πεθαίνει

Ευρωπαίοι αστρονόμοι δημοσίευσαν μια φωτογραφία απο το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, η οποία δείχνει ένα άστρο 10.000 έτη φωτός μακρυά που βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της ζωής του και είναι περικυκλωμένο απο ένα πλανητικό νεφέλωμα.

Το νεφέλωμα αυτό (Henize 3-401) που είναι το πιό μακρόστενο που έχει παρατηρηθεί έως τώρα, εχει τη μορφή ενός σωλήνα συμπιεσμένου στη μέση και αντιπροσωπεύει μια σύντομη φάση (ίσως μερικές χιλιάδες χρόνια) στη ζωή του άστρου το οποίο εξελίσεται πλέον σε λευκό νάνο. Η σκοτεινή περιοχή στη μέση του νεφελώματος αποτελείται απο ένα δακτύλιο η δίσκο απο σκόνη.

Το αντικείμενο είναι γυρισμένο με την αριστερή του πλευρά κοντύτερα σε μας, και έτσι μπορούμε να δούμε πίσω απο τον δακτύλιο αυτό μέχρι το κεντρικό άστρο. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον απο τη πλευρά των αστρονόμων γιατί ακόμη δεν ξέρουμε πως σχηματίζονται τα πλανητικά νεφελώματα. Η διαδικασία σχηματισμού των διαμετρικά αντίθετων εκροών αερίου απο αστέρια που κάποτε είχαν το μέγεθος του δικού μας Ήλιου παραμένει μια εικασία:

Υπάρχει ακόμη ένα αντικείμενο σε τροχιά γύρω απο το κεντρικό άστρο που επηρεάζει τις εκροές αυτές ή το νεφέλωμα είναι αποτέλεσμα του μαγνητικού του πεδίου;

Η περαιτέρω παρατήρηση του Henize 3-401 ίσως μας βοηθήσει να απαντήσουμε στις ερωτήσεις αυτές, διότι αντίθετα με άλλα νεφελώματα που βρίσκονται στο ίδιο βρεφικό στάδιο, εδώ διακρίνουμε το κεντρικό άστρο και έτσι μπορούμε να εξετάσουμε τις χημικές επεξεργασίες που λαμβάνουν χώρα όταν ένα άστρο χάνει την ατμόσφαιρα του.

https://esahubble.org/images/heic0209a/