Αστρονομία Βαρυτικών Κυμάτων: ανακαλύψεις που έρχονται, Τρίτη 29 Νοεμβρίου

Τέσσερις αιώνες μετά την κατασκευή του πρώτου τηλεσκοπίου και την αξιοποίησή του από το Γαλιλαίο για την παρατήρηση ουρανίων σωμάτων υπό μεγέθυνση, ένα νέο όργανο μας ανοίγει ένα ακόμα παράθυρο παρατήρησης του Σύμπαντος. Συμβολομετρικές διατάξεις, σαν τις LIGO, VIRGO και KARGA, “βλέπουν” κατακλυσμιαία κοσμικά φαινόμενα όπως συγκρούσεις και συγχωνεύσεις μελανών οπών και αστέρων νετρονίων, καταγράφοντας πολύ μικρές διαταραχές του χωροχρόνου, τα λεγόμενα Βαρυτικά κύματα.

Η Αστρονομία Βαρυτικών Κυμάτων αναπτύσσεται ραγδαία και θα μας επιτρέψει να αποκαλύψουμε τα πιο «σκοτεινά» μυστικά του Σύμπαντος. Με τις επίγειες διατάξεις που λειτούργησαν τα προηγούμενα χρόνια, ανακαλύφθηκαν δεκάδες συγκρούσεις μαύρων τρυπών, αλλά και συγκρούσεις αστέρων νετρονίων.

Πολύ σύντομα, θα λειτουργήσουν νέες διατάξεις, που θα μας επιτρέψουν να μελετήσουμε την κατανομή τον μαύρων τρυπών στο Σύμπαν, τον τρόπο δημιουργίας τους, καθώς και να κατανοήσουμε τις ιδιότητες της ύλης στον πυρήνα των αστέρων νετρονίων. Ετοιμάζονται ήδη ανιχνευτές τρίτης γενιάς, με τους οποίους θα αποκτήσουμε καλύτερη γνώση για τη δομή του Σύμπαντος και την εξέλιξή του, ενώ είναι στα σκαριά και η κατασκευή ενός διαστημικού ανιχνευτή, αποτελούμενου από τρία διαστημόπλοια σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, με τον οποίο θα μπορούσαμε να αντιληφθούμε τις πρώτες στιγμές δημιουργίας του Σύμπαντος.

Η Ομάδα Αστρονομίας Βαρυτικών Κυμάτων του ΑΠΘ έχει ενεργό συμμετοχή στα παραπάνω πειράματα. Στην αποψινή (Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022, στις 10 μ.μ.) εκπομπή των ΦΥΣΙΚΩΝ ο Φυσικός Σπύρος Α. Κάνουρας θα φιλοξενήσει και θα συζητήσει με τον καθηγητή Θεωρίας της Σχετικότητας και Διευθυντή του Εργαστηρίου Αστρονομίας στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, Νίκο Στεργιούλα, για τα μέχρι στιγμής επιτεύγματα και τις ανακαλύψεις που αναμένονται.

Σύνδεσμος εκπομπής