Τι θα γινόταν εάν οι δύο μεγάλοι εξερευνητές, Μάρκο Πόλο και Χριστόφορος Κολόμβος, μπορούσαν, υποθετικά, να είναι εφοδιασμένοι με ένα δέκτη GPS κατά τη διάρκεια των μεγάλων τους ταξιδιών;
Πώς η τεχνολογία του δορυφορικού εντοπισμού και της δορυφορικής πλοήγησης θα μπορούσε να αλλάξει την ιστορία τους, δίνοντας λύσεις σε μια σειρά από προβλήματα που αντιμετώπισαν, αλλά και θέτοντας νέες προκλήσεις και ζητήματα που θα συναντούσαν στην πορεία;
Και πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη, ή μια πανομοιότυπη, τεχνολογία οι μελλοντικοί, αυτή τη φορά, εξερευνητές του Διαστήματος;
Αυτά, καθώς και άλλα ερωτήματα σχετικά με τα Παγκόσμια Δορυφορικά Συστήματα Πλοήγησης (Global Navigation Satellite Systems – GNSS), που αποτελούν τον έναν από τους 3 πυλώνες των επονομαζόμενων «Διαστημικών Εφαρμογών (Space Applications)», θα επιχειρηθεί να βρουν απάντηση μέσα από μια φανταστική ιστορία ταξιδιών των δύο εξερευνητών.
Εισηγητής και κυρίως συνταξιδιώτης στο εγχείρημα αυτό θα είναι ο Τάσος Παναγιωτόπουλος, ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός υπολογιστών με μεταπτυχιακό στα Διαστημικά Συστήματα.
Σάββατο 25 Μαΐου στις 6 το απόγευμα στα γραφεία του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας.
Βιογραφικό
Ο κ. Αναστάσιος (Τάσος) Παναγιωτόπουλος είναι Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών. Αποφοίτησε από την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια εξειδικεύτηκε στον τομέα των Διαστημικών Συστημάτων στην Πανεπιστημιακή Σχολή Αεροδιαστημικής Μηχανικής ISAE-SUPAERO της Τουλούζης (Γαλλία), απ’όπου απέκτησε το Μεταπτυχιακό του Δίπλωμα.
Εργάστηκε στη Γαλλική Διαστημική Υπηρεσία (CNES), στο Αστεροσκοπείο Midi-Pyrénées της Τουλούζης, στο Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος (ΕΛΚΕΔ) και στο startup εγχείρημα Spaceweal πάνω σε τομείς όπως τα Παγκόσμια Δορυφορικά Συστήματα Πλοήγησης (GNSS), η Δορυφορική Τηλεπισκόπηση (Satellite Remote Sensing) και η Τροχιακή Μηχανική (Orbital Mechanics).
Παράλληλα, έχει συμμετάσχει σε εκπαιδευτικές δράσεις διάχυσης της γνώσης πάνω σε θέματα διαστημικής τεχνολογίας μέσω του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος και είναι μέλος του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας (ΟΦΑ) στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα, εργάζεται στην εταιρεία BETA CAE Systems σε θέματα ηλεκτρομαγνητικών προσομοιώσεων μοντέλων μηχανικών συστημάτων, όπως δορυφόροι για την αεροδιαστημική βιομηχανία.
- Για τα σεμινάρια υπάρχει μια ελάχιστη συμβολική επιβάρυνση για τα μη μέλη (3 ευρώ και 2 ευρώ για φοιτητές και μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου).
- Η παρακολούθηση των σεμιναρίων είναι δωρεάν για μαθητές Δημοτικού και τα οικονομικώς τακτοποιημένα μέλη του Ομίλου.