Με την έναρξη του νέου έτους ο Όμιλος Φίλων Αστρονομίας προγραμματίζει μια σειρά διαλέξεων από αστρονόμους-αστροφυσικούς, οι οποίες θα πραγματοποιούνται διαδικτυακά τις επόμενες Τετάρτες στις 8 μ.μ.
Την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου ομιλητής θα είναι ο Δρ Κοσμάς Γαζέας, λέκτορας παρατηρησιακής αστροφυσικής με θέμα: Γεροσταθοπούλειο Πανεπιστημιακό Αστεροσκοπείο Αθηνών: 21 χρόνια προσφοράς στην έρευνα και στην εκπαίδευση
Ο σύνδεσμος για την παρακολούθηση της διάλεξης: https://www.youtube.com/watch?v=aTr6KMEuNbc
Το Γεροσταθοπούλειο Αστεροσκοπείο του Πανεπιστημίου Αθηνών συμπλήρωσε 21 χρόνια λειτουργίας, με απολογισμό ένα πλούσιο ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο.
Με την αναβάθμιση του ρομποτικού τηλεσκοπίου του αστεροσκοπείου σε πλήρως τηλεχειριζόμενο, το 2012, αξιοποιούνται πλέον όλες οι ανέφελες νύχτες προς όφελος της έρευνας και της εκπαίδευσης.
Πολυάριθμες παρατηρήσεις σε ένα μεγάλο εύρος αστρονομικών αντικειμένων, ερευνητικές εργασίες, εκπαιδευτικές ξεναγήσεις σχολείων, αστροβραδιές και διαλέξεις για το κοινό, είναι ορισμένες από τις πολλές δράσεις του, με αποδέκτες εκατοντάδες φοιτητές και φίλους της αστρονομίας.
Βιογραφικό:
Ο Δρ. Κοσμάς Γαζέας κατάγεται από την Καστοριά. Σπούδασε φυσική στο ΑΠΘ και πήρε το μεταπτυχιακό και διδακτορικό του δίπλωμα στην Παρατηρησιακή Αστροφυσική του ΕΚΠΑ.
Η μετα-διδακτορική του έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA) στις ΗΠΑ, όπου εργάστηκε με εικόνες του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble (NASA). Στη συνέχεια εργάστηκε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency – ESA) στην Ολλανδία, με κατεύθυνση τη διαστημική οπτική και τεχνολογία.
Σήμερα ο Δρ. Γαζέας είναι Λέκτορας Αστροφυσικής στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ. Το εκπαιδευτικό και ερευνητικό του έργο εστιάζεται στην αστρονομική παρατήρηση διπλών εκλειπτικών αστέρων, υπερκαινοφανών, blazar, μελανών οπών και άλλων εξωτικών αντικειμένων στο σύμπαν, καθώς παράλληλα ασχολείται με την αστεροσεισμολογία, τη διαστημική τεχνολογία, την εφαρμοσμένη οπτική και την αστρονομική οργανολογία.
Παράλληλα με την ερευνητική του δραστηριότητα, η αγάπη του για το διάστημα τον οδήγησε να λάβει μέρος και στη διαδικασία επιλογής αστροναυτών της ESA το 2008. Κατάφερε να φτάσει σε τελικό στάδιο επιλογής, αφού κρίθηκε ως ένας από τους 500 επικρατέστερους υποψηφίους διεθνώς.
Επί σειρά ετών (2000-2021) διεξάγει ερευνητικές αστρονομικές παρατηρήσεις από το Πανεπιστημιακό Αστεροσκοπείο Αθηνών (UOAO) και πραγματοποιεί τις εκδηλώσεις για το κοινό με τίτλο «Βραδιές Κοινού – Αστρονομία για Όλους» στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ.
Το πλούσιο ερευνητικό του έργο αντικατοπτρίζεται από το μεγάλο αριθμό επιστημονικών δημοσιεύσεων σε ποικιλία αστρονομικών εφαρμογών, ενώ η αγάπη και το ενδιαφέρον του για τη διάδοση της αστρονομίας στο ευρύ κοινό τον ώθησε να ασχοληθεί με την επικοινωνία της επιστήμης. Τα τελευταία χρόνια έχει δώσει πλήθος ομιλιών σε σχολεία, συλλόγους, πανεπιστήμια και άλλους φορείς, ενώ αποτελεί ενεργό μέλος της ομάδας διοργάνωσης του Athens Science Festival.