Κομήτες: Οι επισκέπτες του Ηλιακού Συστήματος
Κοσμάς Γαζέας, λέκτορας Παρατηρησιακής Αστροφυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
«Καθημερινά η Γη βομβαρδίζεται από τόνους μικρο-μετεωριτών, σκόνης και πάγου εξωγήινης προέλευσης, ενώ υπάρχουν εκατομμύρια μικρά και μεγάλα παγόβουνα που κινούνται σχεδόν χαοτικά σε μια ακτίνα ενός έτους φωτός μακριά από τον Ήλιο.
Αυτά τα σώματα είναι ψήγματα της πρωταρχικής ύλης που δημιούργησε το Ηλιακό μας Σύστημα και βρίσκονται για εκατομμύρια χρόνια στις πιο μακρινές και παγωμένες γειτονιές, πολύ πιο μακριά από τις τροχιές των πλανητών.
Όταν κάποιο από αυτά τα σώματα κινηθεί προς τον Ήλιο αρχίζει να θερμαίνεται, με αποτέλεσμα τη βαθμιαία εξάχνωση του υλικού από το οποίο αποτελείται. Η δημιουργία μιας ουράς ύλης που ακολουθεί το παγωμένο αυτό σώμα δίνει τη χαρακτηριστική και γνωστή σε όλους μας όψη ενός κομήτη.»
Μετά την διάλεξη θα ακολουθήσει η κοπή της πίτας του Ομίλου.
Ο τυχερός, που θα βρει το φλουρί, θα κερδίσει δωρεάν διαμονή για δύο άτομα, για ένα 4ήμερο στη Ρόδο (χορηγία του Astronomy Cafe)! Προϋπόθεση να είναι (ή να γίνει, εάν δεν είναι) μέλος του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας!
Κοσμάς Γαζέας
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα
Ο Δρ. Κοσμάς Γαζέας κατάγεται από την Καστοριά. Σπούδασε φυσική στο ΑΠΘ και πήρε το μεταπτυχιακό και διδακτορικό του δίπλωμα στην Παρατηρησιακή Αστροφυσική του ΕΚΠΑ.
Η μετα-διδακτορική του έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA) στις ΗΠΑ, όπου εργάστηκε με εικόνες του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble (NASA).
Στη συνέχεια εργάστηκε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency – ESA) στην Ολλανδία, με κατεύθυνση τη διαστημική οπτική και τεχνολογία.
Σήμερα ο Δρ. Γαζέας είναι Λέκτορας Αστροφυσικής στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ.
Το εκπαιδευτικό και ερευνητικό του έργο εστιάζεται στην αστρονομική παρατήρηση διπλών εκλειπτικών αστέρων, υπερκαινοφανών, blazar, μελανών οπών και άλλων εξωτικών αντικειμένων στο σύμπαν (μελανές οπές, blazar, quasar), καθώς παράλληλα ασχολείται με την αστεροσεισμολογία, τη διαστημική τεχνολογία, την εφαρμοσμένη οπτική και την αστρονομική οργανολογία.
Το πλούσιο ερευνητικό του έργο αντικατοπτρίζεται από το μεγάλο αριθμό επιστημονικών δημοσιεύσεων σε ποικιλία αστρονομικών εφαρμογών, ενώ η αγάπη και το ενδιαφέρον του για τη διάδοση της αστρονομίας στο ευρύ κοινό φαίνεται μέσα από ένα πλήθος των ομιλιών που έχει δώσει σε σχολεία, συλλόγους, πανεπιστήμια και άλλους φορείς.