Εξωπλανήτες για όλους!
Η διαστημική αποστολή εξωπλανητών Ariel της ESA και το πρόγραμμα ExoClock έρχονται στη Θεσσαλονίκη!
Το Σαββατοκύριακο 21-22 Οκτωβρίου 2023 θα διεξαχθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) το 3ο διεθνές συνέδριο του προγράμματος ExoClock. Το ExoClock αποτελεί μέρος της διαστημικής αποστολής Ariel του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).
Η αποστολή Ariel είναι η μοναδική αποστολή που θα παρατηρήσει σε βάθος 1000 εξωπλανήτες, με σκοπό να αποκτήσουμε μια πιο λεπτομερή εικόνα για αυτούς τους μυστήριους κόσμους.
Το ExoClock είναι ένα πρόγραμμα που έχει ως σκοπό τον ακριβή προγραμματισμό των παρατηρήσεων των εξωπλανητών που θα πραγματοποιήσει το διαστημικό τηλεσκόπιο Ariel. Επικεφαλής του προγράμματος είναι οι Έλληνες ερευνητές Αναστασία Κόκορη και Άγγελος Τσιάρας.
Το ExoClock είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα όπου επιστήμονες συνεργάζονται με ερασιτέχνες αστρονόμους και άτομα από το ευρύ κοινό με έναν κοινό στόχο: την συνεισφορά στην επιστήμη των εξωπλανητών.
Το πρόγραμμα βρίσκεται ήδη τέσσερα χρόνια σε λειτουργία και αποτελείται από ένα ευρύ φάσμα συμμετεχόντων: επαγγελματίες και ερασιτέχνες αστρονόμους, φοιτητές, μαθητές, δασκάλους καθώς και άτομα από το ευρύ κοινό. Το πρόγραμμα αριθμεί πλέον περισσότερα από 1000 μέλη από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Οι συμμετέχοντες παρατηρούν εξωπλανήτες και οι ίδιοι αναλύουν τις παρατηρήσεις με σκοπό να έχουν μια πλήρη εμπειρία της επιστημονικής διαδικασίας και μεθοδολογίας.
Κάθε χρόνο, η ομάδα συλλέγει και αξιολογεί τα δεδομένα και παράγει δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά. Οι δημοσιεύσεις αυτές χρησιμοποιούνται από την διαστημική αποστολή Ariel για τον αποτελεσματικότερο προγραμματισμό των παρατηρήσεων που θα πραγματοποιήσει όταν εκτοξευθεί το 2029.
Κατά την διάρκεια του συνεδρίου οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για την πορεία της διαστημικής αποστολής Ariel από την επιστημονική υπεύθυνο της αποστολής Giovanna Tinetti και επιστήμονες της ομάδας.
Επιπρόσθετα, θα διεξαχθούν εισαγωγικά σεμινάρια και πρακτικά μαθήματα, για το πως μπορεί ο καθένας να γίνει μέλος του προγράμματος και να συνεισφέρει στην επιστήμη των εξωπλανητών.
Το συνέδριο είναι ανοιχτό σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες αστρονόμους, φοιτητές, μαθητές, δασκάλους και σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να μάθει για την επιστήμη των εξωπλανητών.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δούνε το πρόγραμμα στον σύνδεσμο:
https://www.exoclock.space/annual_meetings
Η συμμετοχή είναι δωρεάν για όλους.
Για να δηλώσετε συμμετοχή, μεταβείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.eventbrite.com/e/3rd-exoclock-annual-meeting-tickets-680005403467
Για περαιτέρω πληροφορίες:
Αναστασία Κόκορη
Υποψήφια διδάκτωρ UCL
συνιδρύτρια του προγράμματος ExoClock
anastasia.kokori.19@ucl.ac.uk
Δρ. Άγγελος Τσιάρας
Επίτιμος ερευνητής UCL
συνιδρυτής του προγράμματος ExoClock
angelos.tsiaras.14@ucl.ac.uk
Δρ. Ιωάννης Γκόλιας
Επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ
gkoli@physics.auth.gr
Το σεμινάριο του Σαββάτου 21 Οκτωβρίου ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στα μέλη του Ο.Φ.Α. να παρακολουθήσουν τις εργασίες του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου ExoClock με θέμα του εξωπλανήτες, διοργανωτές του οποίου είναι ο Δρ. Άγγελος Τσιάρας συνιδρυτής του προγράμματος και επίτιμο μέλος του Ο.Φ.Α. καθώς και η υποψήφια διδάκτορας, επίσης συνιδρύτρια του προγράμματος και μέλος του Ο.Φ.Α. κ. Αναστασία Κόκορη.