Η εκτόξευση του νέου Ariane 6

Η εκτόξευση του νέου Ariane 6 της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας εγκαινιάζει μια νέα εποχή αυτόνομων διαστημικών μεταφορών για την Ευρώπη και θα πραγματοποιηθεί από ένα σύγχρονο διαστημικό κέντρο στη Γαλλική Γουιάνα στις 9 Ιουλίου.

Ο Ariane 6 αντικαθιστά τον εξαιρετικά επιτυχημένο Ariane 5 των 117 εκτοξεύσεων σε 27 χρόνια. Διαθέτει δύο ορόφους και κινητήρες υγρού υδρογόνου και οξυγόνου. Ο πρώτος όροφος χρησιμοποιεί έναν αναβαθμισμένο κινητήρα Vulcain από τον Ariane 5, ενώ ο δεύτερος χρησιμοποιεί τον κρυογονικό κινητήρα Vinci, ειδικά σχεδιασμένο για αυτόν τον πύραυλο.

Η παραλλαγή Ariane 62 χρησιμοποιεί επίσης δύο κινητήρες στερεών καυσίμων P120 και η παραλλαγή Ariane 64 χρησιμοποιεί τέσσερις κινητήρες P120.

Το ύψος του πυραύλου θα κυμαίνεται από 56 έως 62 μέτρα, ανάλογα το φορτίο που θα μεταφέρει και το βάρος του θα είναι περίπου 900 τόνοι.

Ο Ariane 6 στην πλατφόρμα εκτόξευσης

Ο Ariane 6 σχεδιάστηκε με σκοπό την μείωση του κόστους εκτόξευσης στο μισό και την αύξηση της ετήσιας χωρητικότητας από επτά σε έντεκα αποστολές. Το πρόγραμμα αντιμετώπισε επικρίσεις για το κόστος εκτόξευσης και την έλλειψη επαναχρησιμοποίησης, όμως παρέχει ζωτικής σημασίας ανεξάρτητη πρόσβαση στο διάστημα για τα κράτη μέλη του, κάτι που γινόταν έως τώρα με ιδιωτικές εταιρείες όπως η SpaceX.

Η πρώτη πτήση του Ariane 6 θα έχει διάρκεια σχεδόν τριών ωρών και θα θέσει σε τροχιά αρκετούς δορυφόρους διαστημικών υπηρεσιών, εταιρειών, ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων.

Τέσσερις ειδικοί εκτοξευτές θα απελευθερώσουν δορυφόρους μακριά από τον Ariane 6, και εννέα δορυφόροι θα αφεθούν ελεύθερα σε τροχιά. Στο φορτίο περιλαμβάνονται και δύο κάψουλες που θα εισέλθουν στην ατμόσφαιρα πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Το παράθυρο της εκτόξευσης είναι από τις 21:00 έως τις 22:00 το βράδυ της Τρίτης 9 Ιουλίου και η ζωντανή μετάδοση από το κανάλι της ESA στο Youtube θα ξεκινήσει μισή ώρα νωρίτερα.

Οι πιθανές διαμορφώσεις του Ariane 6 ανάλογα με το φορτίο του

Οι φάσεις της εκτόξευσης

Η πρώτη πτήση του Ariane 6 περιλαμβάνει τρεις φάσεις, η καθεμία από τις οποίες θα δοκιμάσει τις δυνατότητες του συστήματος.

Στην πρώτη φάση ο πύραυλος ωθείται από τον κύριο κινητήρα Vulcain μαζί με τους κινητήρες στερεών καυσίμων. Στη συνέχεια αποχωρίζεται ο πρώτος όροφος και ξεκινάει η λειτουργία του κινητήρα Vinci που θέτει τον πύραυλο σε ελλειπτική τροχιά 300 επί 700 χιλιομέτρων.

Στην επόμενη φάση θα δοκιμαστεί η καινοτομία του Ariane 6, η επανεκκίνηση του κινητήρα Vinci που θα αλλάξει την τροχιά του από ελλειπτική σε κυκλική. Θα απελευθερωθούν οι δορυφόροι και θα ξεκινήσουν πέντε επιστημονικά πειράματα.

Στην τελική φάση θα λειτουργήσει ο κρυογονικός κινητήρας Vinci μέχρι τα όρια του και θα εκτιμηθεί η συμπεριφορά του σε συνθήκες μικροβαρύτητας. Στη συνέχεια ο τελευταίος όροφος θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα και θα καταπέσει στο σημείο ΝΕΜΟ στον Νότιο Ειρηνικό, μαζί με τις δύο δοκιμαστικές κάψουλες, έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν διαστημικά σκουπίδια.

Μετάδοση με σχόλια από την ESA Web TV:

Τα στάδια της εκτόξευσης
Animation της εκτόξευσης και της πορείας του Ariane 6
Η τροχιά της πρώτης πτήσης του Ariane 6
Δύο λεπτά μετά την εκτόξευση αποχωρίζονται οι κινητήρες στερεών καυσίμων
Η ευελιξία του Ariane 6 για οποιαδήποτε αποστολή
Οι πρώτοι επιβάτες του Ariane 6

Τα πειράματα και οι δορυφόροι της πρώτης αποστολής

ΌνομαΕίδος
SpaceCase SC-X01Κάψουλα επανεισόδου
Nyx BikiniΚάψουλα επανεισόδου
PariSatΠείραμα 
PeregrinusΠείραμα
LIFIΠείραμα 
SIDLOCΠείραμα 
YPSatΠείραμα 
OOV-CubeCubesat 
Curium OneCubesat
RAMIΕκτοξευτής δορυφόρων 12U 
ExoPod NOVAΕκτοξευτής δορυφόρων 16U 
ISTSatCubesat 1U 
3Cat-4Cubesat 1U 
GRBBEtaCubesat 2U 
ROBUSTA-3Cubesat 3U 
CURIECubesat 2x3U 
ReplicatorCubesat 3U 
Η συμμετοχή των κρατών μελών στην ανάπτυξη του Ariane 6