Αυτό το Σάββατο θα ακολουθήσουμε μία διαφορετική περιήγηση στον χώρο του Αιγαίου και θα ανακαλύψουμε τους κρυμμένους θησαυρούς που ευνόησαν την ανάπτυξη του Ελληνικού πολιτισμού.
Θα ξεκινήσουμε από την προϊστορική περίοδο και θα καταλήξουμε στο σήμερα, ρίχνοντας κλεφτές ματιές στο μέλλον.
Θα «ξαναδιαβάσουμε» την Ελληνική μυθολογία και ιστορία, και θα μιλήσουμε για άγνωστα ορυκτά και πετρώματα που σχηματίστηκαν σε ένα εξαιρετικά περίπλοκο γεωλογικό περιβάλλον, από τα σημαντικότερα παγκοσμίως.
Θα ακολουθήσουμε τον δρόμο των διακοσμητικών λίθων και των μετάλλων σε ολόκληρο τον κόσμο, με αφετηρία το Αιγαίο.
Θα διερευνήσουμε τους λόγους που το Πέλαγος δεν έμεινε στιγμή αταξίδευτο, από τότε που οι άνθρωποι αναζήτησαν στα νησιά και στα παράλια της Ελλάδας τις πλούσιες ορυκτές πρώτες ύλες, μετατρέποντας τους υδάτινους δρόμους σε διαύλους επικοινωνίας, εμπορικών συναλλαγών και γνώσης.
Εισηγητής ο Βασίλης Μέλφος, Καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας του Α.Π.Θ, το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου στις έξι το απόγευμα, στα γραφεία του ΟΦΑ, Αλεξανδρείας 113.
Βιογραφικό
Ο Βασίλης Μέλφος είναι Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου διδάσκει τα μαθήματα της Κοιτασµατολογίας και της Γεωχημείας.
Επίσης, διδάσκει και μαθήματα για την Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση αρχαίων μνημείων και υλικών πολιτισμού σε εξειδικευμένα διεθνή και εθνικά Διατμηματικά Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών.
Η έρευνά του εστιάζει στη μελέτη των κοιτασμάτων σπάνιων και κρίσιμων μετάλλων στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.
Στην έρευνα αυτή συνεργάζεται με τον Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτη Βουδούρη. Μαζί έχουν δημοσιεύσει σημαντικό αριθμό εργασιών σε διεθνή περιοδικά σχετικά με το αντικείμενο της γένεσης των μεταλλικών κοιτασμάτων στην Ελλάδα, και έχουν βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών για την πρωτότυπη εργασία τους «Η μεταλλογένεση του Καινοζωικού στην Ελλάδα και η δυνατότητα για αναζήτηση πολύτιμων, κρίσιμων και σπανίων μετάλλων».
Συνεργάζεται με μεγάλο αριθμό ερευνητικών ομάδων από όλο τον κόσμο, και έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 170 ερευνητικές εργασίες σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά ή συνέδρια.
Έχει πραγματοποιήσει πλήθος διαλέξεων, σεμιναρίων, βιωματικών εργαστηρίων και ειδικών μαθημάτων, με στόχο την εξωστρέφεια της επιστήμης της Γεωλογίας.
Για τα σεμινάρια υπάρχει μια ελάχιστη συμβολική επιβάρυνση για τα μη μέλη (3 ευρώ και 2 ευρώ για φοιτητές και μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου).
Η παρακολούθηση των σεμιναρίων είναι δωρεάν για μαθητές Δημοτικού και τα οικονομικώς τακτοποιημένα μέλη του Ομίλου.