Αστεροειδής θα περάσει πολύ κοντά στη Γη την Πέμπτη

Ένας μικρός αστεροειδής θα περάσει πολύ κοντά από την Γη την Πέμπτη. Δείτε τον αστεροειδή σε ζωντανή μετάδοση

Η κοντινή διέλευση του αστεροειδούς

Ο αστεροειδής 2023 BU θα περάσει πολύ κοντά, αλλά με ασφάλεια, από την Γη την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου σε απόσταση 9.875 χιλιομέτρων από το κέντρο της (3.500 χιλιόμετρα από την επιφάνεια). Έχει διάμετρο 4 με 8 μέτρα και ανακαλύφθηκε το Σάββατο 21 Ιανουαρίου από τον Gennadiy Borisov στο Αστεροσκοπείο MARGO της Κριμαίας. Ο αστρονόμος έχει στο ενεργητικό του την ανακάλυψη του δεύτερου εξωηλιακού κομήτη, του 2I/Borisov

Ένας τόσο μικρός αστεροειδής δεν αποτελεί απειλή για τον πλανήτη μας, καθώς σε περίπτωση σύγκρουσης θα μετατρέποταν σε βολίδα και θα καιγόταν στην ατμόσφαιρα.

Η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο, πριν την συνάντηση με την Γη, ήταν διάρκειας 359 ημερών, αλλά η επίδραση της βαρύτητας της Γης θα αλλάξει την τροχιά του σε 425 ημέρες και θα τον ξαναφέρει κοντά στη Γη στις 6 Δεκεμβρίου 2036.

Η ταχύτητά του σε σχέση με την Γη κατά την διέλευση θα είναι 9,33 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, ενώ σε σχέση με τα άστρα θα κινείται με ταχύτητα 2,2 μοιρών το λεπτό, δηλαδή θα καλύπτει γωνιακή απόσταση μιας πανσελήνου σε 22 δευτερόλεπτα.

Το μέγεθος του θα κυμαίνεται από 11 έως 13, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να παρατηρηθεί μέσω τηλεσκοπίου, όμως η πολύ γρήγορη κίνηση του δυσκολεύει την παρατήρηση

Δείτε ζωντανά την διέλευση μέσω του Virtual Telescope. Έναρξη μετάδοσης 21:15

Η τροχιά του αστεροειδούς στο Eyes on asteroids της NASA

Πως μπορούμε να τον παρατηρήσουμε με τηλεσκόπιο;

Με ένα απλό αστρονομικό πρόγραμμα, όπως το Cartes Du Ciel μπορούμε να γνωρίζουμε τις θέσεις των αστεροειδών ανά πάσα στιγμή. Όμως στις κοντινές διελεύσεις οι μαθηματικοί υπολογισμοί του προγράμματος (και όλων των αστρονομικών προγραμμάτων) δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν την επίδραση της γήινης βαρύτητας.

Έτσι ο καλύτερος τρόπος να χαρτογραφήσουμε με ακρίβεια την τροχιά του αστεροειδή είναι να βασιστούμε στα δεδομένα από την υπηρεσία Horizons της NASA ή από το Minor Planet Center της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης. Με την διαδικασία που περιγράφεται εδώ, εισάγουμε τα δεδομένα θέσης του αστεροειδούς (εφημερίδα) στο Cartes Du Ciel δημιουργώντας χάρτες όπως οι παρακάτω.

Μια καλή τεχνική παρατήρησης είναι η επιλογή ενός πεδίου που να περιέχει κάποιο φωτεινό άστρο και η αναμονή μέχρι να περάσει ο αστεροειδής από το πεδίο.

Χάρτες με την πορεία του αστεροειδή όπως θα φαίνεται από την Ελλάδα

Στους χάρτες σημειώνεται η θέση του αστεροειδούς ανά πέντε λεπτά. Ο μπλε ρόμβος σημειώνει την θέση του αστεροειδούς όπως θα φαίνεται από την Θεσσαλονίκη, ενώ ο κίτρινος όπως θα φαίνεται από την Αθήνα. Η διαφορά στην θέση του αστεροειδούς στον ουρανό οφείλεται στην πολύ μικρή του απόσταση από την Γη.