Ένας νέος αστεροειδής, ο 2023 DZ2, θα πραγματοποιήσει μια αρκετά κοντινή διέλευση από την Γη, σε απόσταση μικρότερη της μισής απόστασης Γης Σελήνης, μόλις 173.000 χιλιομέτρων.
Ο αστεροειδής ανακαλύφθηκε στις 27 Φεβρουαρίου από το αστεροσκοπείο της La Palma στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας.
Έχει διάμετρο περίπου 50 μέτρα, ανήκει στην οικογένεια των Απολλώνιων αστεροειδών και κατά την διάρκεια της διέλευσης θα είναι ορατός μέσα από ένα μικρό τηλεσκόπιο ή ίσως και με ένα ζευγάρι κιάλια.
Η πλησιέστερη προσέγγιση θα συμβεί το Σάββατο στις 21:51 ώρα Ελλάδας, ίσως όμως διαφοροποιηθεί ελάχιστα (± ένα λεπτό) καθώς συνεχίζονται οι παρατηρήσεις του αστεροειδούς.
Απολλώνιοι αστεροειδείς
Οι απολλώνιοι αστεροειδείς (Apollo asteroids) είναι μία ομάδα γεωπλήσιων αστεροειδών, δηλαδή αστεροειδών που πλησιάζουν τη Γη και πήραν το όνομά τους από τον αστεροειδή 1862 Απόλλων, τον πρώτο της ομάδας που ανακαλύφθηκε το 1932.
Σήμερα είναι γνωστοί περισσότεροι από 7 χιλιάδες απολλώνιοι αστεροειδείς, ενώ πάνω από χίλιοι είναι αρκετά μεγάλοι και πλησιάζουν τη Γη αρκετά ώστε να ταξινομούνται ως «δυνητικά επικίνδυνοι αστεροειδείς» (Potentially Hazardous Asteroids, PHAs)
Δεν υπάρχει κίνδυνος πτώσης στην Γη το 2026
Με τις λίγες πρώτες παρατηρήσεις του αντικειμένου, εμφανίστηκε μια πιθανότητα στις 430, να συγκρουστεί με την Γη, στις 27 Μαρτίου 2026. Όμως η πιθανότητα εξαλείφθηκε στις 21 Μαρτίου καθώς με συνεχείς νέες παρατηρήσεις βγήκε από την λίστα επικίνδυνων αντικειμένων του Sentry.
Όμως αν η κοντινότερη διέλευση συνέβαινε μόλις 19 ώρες αργότερα, ο αστεροειδής θα έπεφτε στην ατμόσφαιρα της Γης και θα προκαλούσε έκρηξη ισοδύναμη με 214 βόμβες, σαν αυτή που έπεσε στο Ναγκασάκι.
Ποιά είναι η καλύτερη ώρα παρατήρησης;
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα από 246 παρατηρήσεις (τα οποία ενδέχεται να αλλάξουν ελαφρώς), η καλύτερη ώρα παρατήρησης είναι το βράδυ της Παρασκευής 24 Μαρτίου, καθώς ο αστεροειδής θα βρίσκεται στον αστερισμό του Καρκίνου σε ύψος έως και 60 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα. Η φωτεινότητα του θα κυμαίνεται από 14,5 έως 13,5 και θα κινείται στον ουρανό με ταχύτητα από 25 έως 64 δευτερόλεπτα της μοίρας ανά λεπτό, θα διασχίζει δηλαδή μια απόσταση όσο η πανσέληνος από ένα έως μισό λεπτό.
Το Σάββατο, ημέρα της κοντινότερης διέλευσης, οι συνθήκες παρατήρησης δεν θα είναι ευνοϊκές για την Ελλάδα, καθώς ο αστεροειδής δεν θα ξεπεράσει τις 23 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα, ωστόσο η φωτεινότητα του θα είναι αυξημένη και θα φτάσει έως και μέγεθος 9,9, καθώς θα βρίσκεται σε αντίθεση με τον Ήλιο. Θα διασχίζει τους αστερισμούς της Παρθένου, του Ζυγού και του Σκορπιου με μεγάλη ταχύτητα, που θα φτάσει τα 9 λεπτά της μοίρας ανά λεπτό, θα διασχίζει δηλαδή μια απόσταση όσο η πανσέληνος σε μόλις 3,3 δευτερόλεπτα.
Το ξημέρωμα της Κυριακής, μεταξύ 05:00 και 05:10 ο αστεροειδής θα διασχίσει το ανοιχτό σμήνος Μ19 στον αστερισμό του Οφιούχου (βλ. χάρτη στο τέλος)
Πως μπορούμε να τον δούμε;
Με ένα απλό αστρονομικό πρόγραμμα, όπως το Cartes Du Ciel μπορούμε να γνωρίζουμε τις θέσεις των αστεροειδών ανά πάσα στιγμή. Όμως στις κοντινές διελεύσεις οι μαθηματικοί υπολογισμοί του προγράμματος (και όλων των αστρονομικών προγραμμάτων) δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν την επίδραση της γήινης βαρύτητας.
Έτσι ο καλύτερος τρόπος να χαρτογραφήσουμε με ακρίβεια την τροχιά του αστεροειδούς είναι να βασιστούμε στα δεδομένα από την υπηρεσία Horizons της NASA ή από το Minor Planet Center της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης. Με την διαδικασία που περιγράφεται εδώ, εισάγουμε τα δεδομένα θέσης του αστεροειδούς (εφημερίδα) στο Cartes Du Ciel δημιουργώντας χάρτες όπως οι παρακάτω.
Χάρτες για την παρατήρηση
Χάρτες για την Παρασκευή 24 Μαρτίου, όπου απεικονίζεται η θέση του αστεροειδούς με γαλάζιο για την Θεσσαλονίκη και κίτρινο για την Αθήνα.
Χάρτες για το Σάββατο 25 Μαρτίου, όπου απεικονίζεται η θέση του αστεροειδούς με γαλάζιο για την Θεσσαλονίκη και κίτρινο για την Αθήνα
Ζωντανή μετάδοση της διέλευσης από το Virtual Telescope στις 01:30 το ξημέρωμα της Κυριακής στο https://www.virtualtelescope.eu/webtv/