Την Δευτέρα 26 Ιανουαρίου ο αστεροειδής 2004 BL86 με διάμετρο περίπου 500 μέτρα, θα πλησιάσει την Γη σε απόσταση περίπου τριπλάσια της απόστασης Γης – Σελήνης (1.2 εκατομμύρια χιλιόμετρα), χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε πιθανότητα σύγκρουσης. Η διέλευση του 2004 BL86 είναι η κοντινότερη που θα πραγματοποιήσει γνωστός αστεροειδής μέχρι το 2027.
Η φωτεινότητα του αναμένεται να φτάσει σε μέγεθος 9,2 που σημαίνει ότι θα είναι ορατός με κιάλια ή με ένα μικρό τηλεσκόπιο.
Πως μπορούμε να τον δούμε;
Με ένα απλό αστρονομικό πρόγραμμα, όπως το Cartes Du Ciel μπορούμε να γνωρίζουμε τις θέσεις των αστεροειδών ανά πάσα στιγμή. Όμως στις κοντινές διελεύσεις οι μαθηματικοί υπολογισμοί του προγράμματος (και όλων των αστρονομικών προγραμμάτων) δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν την επίδραση της γήινης βαρύτητας.
Έτσι ο καλύτερος τρόπος να χαρτογραφήσουμε με ακρίβεια την τροχιά του αστεροειδούς είναι να βασιστούμε στα δεδομένα από την υπηρεσία Horizons της NASA ή από το Minor Planet Center της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης. Με την διαδικασία που περιγράφεται εδώ, εισάγουμε τα δεδομένα θέσης του αστεροειδούς (εφημερίδα) στο Cartes Du Ciel δημιουργώντας χάρτες όπως οι παρακάτω.
Για την Ελλάδα, ο αστεροειδής ανατέλλει μετά τις 7 το απόγευμα, ενώ στις 20:10 διασχίζει το ανοικτό σμήνος Μ48 στην Ύδρα. Η κίνηση του στο στερέωμα θα είναι αρκετά γρήγορη, λόγω της μικρής του απόστασης από την Γη, ώστε θα καλύπτει μισή μοίρα (όση η διάμετρος της Πανσελήνου) σε 11 λεπτά περίπου. Μετά τις 7 το πρωί της Τρίτης ο αστεροειδής θα διασχίσει το ανοικτό σμήνος Μ44 στον Καρκίνο, όμως θα είναι πολύ χαμηλά στον ορίζοντα, λίγο πριν δύσει.
Μια καλή τεχνική παρατήρησης είναι η επιλογή ενός πεδίου που να περιέχει κάποιο φωτεινό άστρο και η αναμονή μέχρι να περάσει ο αστεροειδής από το πεδίο.
Ζωντανή μετάδοση στις 21:30 από το Virtual Telescope