Παύλος Μωραΐτης-Καλλιγραφικές απεικονίσεις επιστημονικού λόγου

Παύλος Μωραΐτης

Ο ευγενής Αλεξανδρινός – Ο χαρισματικός Θεσσαλονικιός
Καλλιγραφικές απεικονίσεις επιστημονικού λόγου

Διάρκεια έκθεσης: 22/3-31/5/2015

Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη – Παρασκευή: 10.00-15.00
Σάββατο: 13.30-20.30
Κυριακή: 11.30-18.30

Είσοδος ελεύθερη.

Φωτογραφίες από την έκθεση

Το ΝΟΗΣΙΣ φιλοξενεί την πρωτότυπη και ανέκδοτη συλλογή του Παύλου Μωραΐτη που αποτέλεσε για εκείνον αντικείμενο μελέτης, τεκμηρίωσης και καλλιτεχνικής απεικόνισης για περισσότερα από 25 χρόνια.

Στην έκθεση παρουσιάζεται μια επιλογή από χειρόγραφά του μέσα από τα οποία φιλοδοξεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον του καθένα για ό,τι τον συγκινεί: Τα μαθηματικά, τον πολιτισμό, την καλλιγραφία, την Αρχαία Ελλάδα, την Αρχαία Αίγυπτο, τη δημιουργικότητα, την επιστήμη.

Το έργο που εκτίθεται δίνει φως στην έμπνευση και στη δημιουργικότητα πολλών μελετητών, από διάφορους αιώνες, που ασχολήθηκαν με το Πυθαγόρειο Θεώρημα. Οι δημιουργίες του παραπέμπουν υφολογικώς σε κλασικά χειρόγραφα και δανείζονται μοτίβα από τους πολιτισμούς προέλευσης των μελετητών.

Κάθε χειρόγραφο έχει προσχεδιαστεί προσεκτικά, έχει μελετηθεί η απόδειξή του και έχει δημιουργηθεί με βάση την αισθητική κάθε κουλτούρας που απηχεί. Στόχος του καλλιγράφου ήταν να κάνει ελκυστικά τα θέματα των μαθηματικών και της επιστήμης ώστε να γίνουν πηγές έμπνευσης για σπουδαστές, εκπαιδευτικούς αλλά και το πλατύ κοινό.

Η έκθεση εκτός από τα χειρόγραφα περιλαμβάνει μία σειρά συλλεκτικών αντικειμένων και βιβλίων που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τον ερασιτέχνη καλλιτέχνη. Τα χειρόγραφα έχουν γίνει στην αγγλική γλώσσα που χειριζόταν πολύ πιο άνετα από την ελληνική, έχοντας ζήσει τα περισσότερα χρόνια του στο εξωτερικό και έχουν ζωγραφιστεί σε διάστημα 20 ετών σε βαμβακερό χαρτί με τη χρήση πληθώρας υλικών.

Όνειρο του Παύλου Μωραΐτη ήταν η δημιουργία μαθηματικού μουσείου με όργανα μέτρησης, εργαλεία, βιβλία και οπτικοακουστικά βοηθήματα και μία έκδοση της συλλογής του.

Βιογραφικό Σημείωμα

moraitis

Γεννήθηκε το 1937 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και πέθανε το 2010 στη Θεσσαλονίκη. Όντας ηλεκτρολόγος μηχανικός εργάστηκε πάνω από 25 χρόνια στις πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου σε όλη την περίμετρο της Αφρικής και της Σαχάρα, στη Βόρειο Θάλασσα και στη Νέα Γη στον Καναδά.

Μελέτησε μαθηματικά και επιστημονικά θέματα, καθώς και τους αρχαίους πολιτισμούς της Ελλάδας και της Αιγύπτου. Η καλλιγραφία υπήρξε σύμφυτη με την αγωγή που πήρε ως Αλεξανδρινός, φοιτώντας στο Saint Marc (Γαλλικό σχολείο στην Αλεξάνδρεια). Χρησιμοποίησε την αισθητική για να κάνει ελκυστικά τα θέματα που συχνά απωθούν τους μαθητές: τα μαθηματικά, τη φυσική, την αστρονομία, τις εφευρέσεις.

Η ανάγκη του Παύλου Μωραΐτη να αποτυπώσει τις εικόνες των αρχαίων παπύρων, των τοιχογραφιών της Αιγύπτου, των σημαντικών ανακαλύψεων των Ελληνιστικών χρόνων, αλλά και των συναισθημάτων του για τα μαθηματικά και τον φυσικό κόσμο, τον οδήγησε να δημιουργήσει σειρές χειρογράφων, που άλλοτε είχαν θέματα μαθηματικά, άλλοτε αρχαίες ελληνικές ανακαλύψεις και τα περισσότερα μία σειρά αποδείξεων του Πυθαγορείου Θεωρήματος, που για εκείνον ήταν ένας σταθμός ή μία αφετηρία για τη σκέψη και τη γεωμετρία.

Το έργο του περιλαμβάνει 150 περίπου αποδείξεις του Πυθαγορείου Θεωρήματος κε των οποίων οι 36 είναι δικές του προσωπικές αποδείξεις.

Ως Πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης – για πολλά χρόνια – προσπάθησε να εμπνεύσει νέους σε θέματα αστρονομίας και να φέρει το κοινό πιο κοντά στις θετικές επιστήμες.

MORAITIS-BANNER-A3