Αντίο ‘J’, γειά σου Αγκιλκία

Η θέση όπου έχει προγραμματιστεί να προσγειωθεί το όχημα προσεδάφισης Philae της Rosetta στον κομήτη 67P / Churyumov–Gerasimenko στις 12 Νοεμβρίου τώρα έχει όνομα: Agilkia – στα ελληνικά Αγκιλκία.

Η θέση προσγείωσης, παλαιότερα γνωστή ως «Θέση J», πήρε το όνομά της από τη νήσο Αγκιλκία, ένα νησί στον ποταμό Νείλο στο νότιο τμήμα της Αιγύπτου. Ένα συγκρότημα αρχαίων αιγυπτιακών κτιρίων, όπως ο περίφημος ναός της Ίσιδος, μεταφέρθηκε στην Αγκιλκία από το νησί του Philae, όταν το τελευταίο πλημμύρισε κατά τη διάρκεια της οικοδόμησης του φράγματος Ασουάν τον περασμένο αιώνα.

Το όνομα επιλέχθηκε από μια κριτική επιτροπή που αποτελείται από μέλη της διευθύνουσας επιτροπής του προσεδαφιστή Philae (Philae Lander Steering Committee) ως μέρος του δημόσιου διαγωνισμού που έτρεξε στις 16-22 Οκτωβρίου από την ESA και τη γερμανική, τη γαλλική και την ιταλική διαστημική υπηρεσία.

Η ‘Agilkia’ ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή προτεινόμενα ονόματα – προτάθηκε από πάνω από 150 συμμετέχοντες. Η Επιτροπή επέλεξε τον Alexandre Brouste από τη Γαλλία ως το συνολικό νικητή. Ως έπαθλο, ο κος Brouste θα κληθεί στο Διαστημικό Κέντρο Ελέγχου Επιχειρήσεων της ESA στο Ντάρμσταντ, Γερμανία, για να παρακολουθήσει ζωντανά την προσγείωση.

Αν και όχι τόσο περίπλοκο όσο η πλοήγηση της Rosetta και του Philae προς τον κομήτη, το έργο του να επιλέξει ένα όνομα δεν ήταν καθόλου απλό. Περισσότερες από 8000 συμμετοχές από 135 χώρες υποβλήθηκαν σε μία εβδομάδα, δείχνοντας μεγάλη δημιουργικότητα και πολιτιστική πολυμορφία.

«Η απόφαση ήταν πολύ δύσκολη», λέει ο καθηγητής Felix Huber του DLR, Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής.

«Λάβαμε τόσες πολλές καλές προτάσεις για το πώς να ονομάσουμε τη θέση J, και ήμασταν ευχαριστημένοι με μια τέτοια ενθουσιώδη ανταπόκριση από όλο τον κόσμο. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συμμετέχοντες που μοιράστηκαν τις μεγάλες ιδέες τους μαζί μας.»

Οι συμμετέχοντες πρότειναν ονόματα σε διάφορες γλώσσες, αρχαίες και σύγχρονες, κάποιες ήταν ακόμα και στην γλώσσα Εσπεράντο. Υπήρξαν επίσης κάποια ενδιαφέροντα ακρωνύμια, περίεργες ακολουθίες ψηφίων, και λέξεις ονοματοποιίας (λέξεις που ο ήχος τους θυμίζει αυτό το οποίο καλούνται να ονοματίσουν).

Οι συμμετοχές κάλυψαν ένα τεράστιο φάσμα θεμάτων, από τις αφηρημένες έννοιες έως ονόματα τόπων στη Γη. Όπως και με τη νικήτρια συμμετοχή, πολλές προτάσεις επανέλαβαν τις αιγυπτιακές ρίζες της Rosetta και του Philae, που κατονομάζονται ως ορόσημα όσον αφορά την αποκρυπτογράφηση των ιερογλυφικών, το ιερό σύστημα γραφής της αρχαίας Αιγύπτου.

Πολλά ονόματα χρονολογούνται πίσω στην ιστορία της εξερεύνησης του πλανήτη μας, καθώς οι μετακινήσεις προς το άγνωστο, είναι οι φυσικοί πρόγονοι της Rosetta και του Philae. Μυθολογικά ονόματα από όλο τον κόσμο, προτάθηκαν επίσης, συμπεριλαμβάνοντας θεούς και θεές του νερού, της γονιμότητας, της ζωής και της δημιουργίας, που σχετίζονται στενά με τα θεμελιώδη θέματα που διερευνώνται από την αποστολή.

Άλλα ονόματα προήλθαν από την αρχαία ιστορία και την προϊστορία, ενώ άλλοι υπενθύμισαν τα ορόσημα στην ιστορία της επιστήμης, ιδιαίτερα την ιστορία της κατανόησης των κομητών.

Η πρόοδος της Διαστημικής Εποχής τιμήθηκε επίσης με πολλές συμμετοχές. Υπήρξαν πολλές αναφορές στην επιστημονική φαντασία, τιμώντας μεταξύ άλλων το έργο του Ιουλίου Βερν, του Άρθουρ Τ. Κλαρκ και του Ντάγκλας Άνταμς.

Προτάθηκαν επίσης φανταστικοί χαρακτήρες από ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές, λογοτεχνικά και μουσικά έργα. Ορισμένοι μάλιστα αναφέρονται σε εικονικούς αστροναύτες του Διαστημικού Προγράμματος Kerbal, ένα δημοφιλές online παιχνίδι εξερεύνησης του διαστήματος.

Πολλές συμμετοχές αναγνώρισαν την αποστολή Rosetta ως μια προσπάθεια που επιτυγχάνεται μέσω της συνεργασίας πολλών ευρωπαϊκών χωρών, ενώ άλλοι αναφέρονται στην πρωτοποριακή τεχνική και τα επιστημονικά επιτεύγματα της.

Και, φυσικά, δεν έλειψαν και οι χιουμοριστικές καταχωρήσεις, πολλές αναφερόμενες στην ομοιότητά του πυρήνα του κομήτη με μια πάπια καουτσούκ, μια πατάτα ή ακόμα και το σκύλο κινουμένων σχεδίων, Snoopy.

Όμως, η τελική επιλογή είναι Agilkia, όνομα το οποίο είναι το πώς θα πρέπει να αναφέρεται από την ESA και τους εταίρους της αποστολής της, η θέση προσγείωσης στον κομήτη.

«Και δεν θα μπορούσε να υπάρξει ένα πιο κατάλληλο όνομα,» σχολιάζει ο Fred Jansen, διοικητής της αποστολής της Rosetta της ESA. «Η μετεγκατάσταση των ναών του Philae στο νησί Agilkia ήταν ένα φιλόδοξο τεχνικό εγχείρημα που πραγματοποιήθηκε στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 για να διατηρηθεί ένα αρχαιολογικό αρχείο της αρχαίας ιστορίας μας.»

«Σε οκτώ ημέρες, το Philae θα απελευθερωθεί από το όχημα σε τροχιά πάνω από την Agilkia. Στις 12 Νοεμβρίου, εμείς θα πρέπει να επιχειρήσουμε μια μοναδική προσγείωση σε κομήτη, ένα ακόμη πιο φιλόδοξο εγχείρημα για να ξεκλειδώσουμε τα μυστικά που κρύβουν οι ρίζες μας.»

Σχετικά με την προσγείωση

Η Rosetta θα απελευθερώσει το Philae στις 8:35 GMT / 09: 35 CET (10:35 ώρα Ελλάδος) στις 12 Νοεμβρίου, σε απόσταση 22,5 χλμ από το κέντρο του κομήτη, με μια προγραμματισμένη προσγείωση περίπου επτά ώρες αργότερα στην Agilkia.

Λαμβάνοντας υπόψη το χρόνο του ταξιδιού του σήματος από τη Rosetta στις 12 Νοεμβρίου, η επιβεβαίωση της προσγείωσης αναμένεται στη Γη γύρω στις 16.00 GMT / 17: 00 CET (18:00 ώρα Ελλάδος).

Ζωντανή κάλυψη των βασικών Go / No-Go αποφάσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας στις 11-12 Νοεμβρίου και με βάση τα γεγονότα μέσα στην ημέρα στις 12 Νοεμβρίου, θα παρέχονται από την τηλεόραση της ESA, στις ιστοσελίδες όλων των εταίρων, και στο Twitter (#CometLanding). Καθημερινά Δελτία Τύπου, από την ημέρα της προσγείωσης θα μεταδίδονται ζωντανά στο Διαδίκτυο στο www.esa.int/rosetta και στο www.dlr.de

ESA Ελλάδα